Хасан Азис: Местните власти не могат да изпълняват строителните програми!

Хасан Азис: Местните власти не могат да изпълняват строителните програми!

24rodopi.bg/Регион „Нужна е спешна методика за индексиране на договорите.  Планът за възстановяване и устойчивост вече е актуален“. Това заяви кметъ

24rodopi.bg/Регион

„Нужна е спешна методика за индексиране на договорите.  Планът за възстановяване и устойчивост вече е актуален“.

Това заяви кметът на Кърджали Хасан Азис на форума „Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост“.

Той допълни, че местната власт има няколко въпроса, които винаги са били повдигани на срещите на Сдружението на общините.

„На първо място, въпрос, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на индексацията на цените в строителството. В момента местните власти са в невъзможност за изпълнение на своите строителни програми заради завишените цени.

Има много проекти, от които строителите се отказват. Нужна е спешна методика за индексиране на договорите, които се изпълняват. Много от тях са свързани с договори по оперативните програми. Тези проекти и цени са отпреди 2-3 и повече години.

За да бъдем в рамките на закона тази методика трябва да се промени, за да не спираме инвестиционния процес.

На второ място – спешна актуализация на ЗОП. Ако се направи индексация на цените, ние ще сме пред хипотезата да подпишем споразумения към подписаните договори, което трябва да стане със спешна намеса на народните представители. Този въпрос е поставен и пред изпълнителната власт. За нас е от особена важност е Общинският фонд за инвестиции. Вече сме на фаза реално стартиране“, посочи Хасан Азис.

По-думите му, наложително е по-малките общини да бъдат подпомогнати.

COMMENTS

WORDPRESS: 0