Хасан Азис: Кърджали обикновено дава уроци по демокрация

Хасан Азис: Кърджали обикновено дава уроци по демокрация

24rodopi.bg/Кърджали „Кърджали обикновено дава уроци по демокрация. Ние не спираме да браним това, което е най-важно за нас – принципите на демокраци

24rodopi.bg/Кърджали

„Кърджали обикновено дава уроци по демокрация. Ние не спираме да браним това, което е най-важно за нас – принципите на демокрацията“, заяви при откриването на националната ученическа конференция, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на  жертвите на Холокоста, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Кърджали е своеобразна територия, където уроците по толерантност не са започнали от днес, а много по назад във времето, подчерта той.

През 1913 г. Първото българско основно училище отваря врати в Кърджали. Поради липса на сграда, първите занятия започват в стая, предоставена от турското училище, с официално тържество, проведено на 18.ХІІ.1913 г. в присъствие на „общинската управа, турското училищно настоятелство, български и еврейски семейства”.

В летописната книга на училището е отбелязано: „В първите числа на 1914 г. се записаха и 10 еврейчета…”

Еврейската общност в Кърджали, независимо, че не е била многобройна, има голям принос за многообразния граждански, стопански и културен живот до 1949 г., когато последните еврейски семейства напускат Кърджали и заминават за Израел.

Провеждането на втората национална ученическа конференция в град Кърджали, посветена на темата за спасението на българските евреи, е знак включително за ефективността на нашите местни политики, насочени към ценностите на мултикултурния свят в името на мира и устойчивото бъдеще, сподели кметът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0