Хасан Азис: Газовата връзка е факт, Кърджали иска отклонение през Седловина!

Хасан Азис: Газовата връзка е факт, Кърджали иска отклонение през Седловина!

 24rodopi.bg/Регион „От този момент нататък България, Гърция, и другите държави от региона могат да говорят за диверсификация на доставките на газ, и

 24rodopi.bg/Регион

„От този момент нататък България, Гърция, и другите държави от региона могат да говорят за диверсификация на доставките на газ, и за преодоляване на газовата криза тази зима.

Тръбата минава и през територията на община Кърджали. Обсъдихме с фирмата изпълнител възможността градът да има директно газоподаване във вече изградената мрежа в Кърджали“, коментира кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, който вчера присъства на церемония по откриването на газовата връзка с Гърция.

„Още вчера КЕВР предложи по-ниска цена на газа за октомври с цели 34% спрямо септемврийския, и това е причината да настояваме за такова отклонение за нашата газопреносна мрежа“, каза кърджалийският кмет. Той допълни: „Проектът предвижда до Седловина да се направи допълнителна връзка, която да ни осигурява директно подаване на газ от главния газопровод към Кърджали. Надявам се положителното становище, което получих, да стане факт. Говорим и за значително по-добра цена за потребителите в града. В рамките на последните 15 години изграждаме газопреносната мрежа в града, и имаме общински, държавни и частни сгради, които са газифицирани, и това е огромен плюс за нас“.

Газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

COMMENTS

WORDPRESS: 0