Хасан Азис: Бюджет по време на криза, инвестиции за 20 млн. лева от Европа (видео)

24rodopi.bg/Темата+ „Това е бюджет по време на криза. Но също мога да кажа, че бюджет 2022 е кризисен, но въпреки това – социален и инвестиционен. В

24rodopi.bg/Темата+

„Това е бюджет по време на криза. Но също мога да кажа, че бюджет 2022 е кризисен, но въпреки това – социален и инвестиционен.

В момента община Кърджали предоставя 13 социални услуги, започва реализацията на още 5, за близо 4 милиона лева. Така ние достигаме по наши разчети и прогнози до 4500 души. По този начин се опитваме да преобразуваме кризисния бюджет в социален“, гласи коментарът на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис за бюджет`2023 на общината.

Както вече 24rodopi.com писа, финансовата рамка за настоящата година възлиза на 88 880 000 лева. като увеличението в сравнение с началния план за 2021 г. е с над 17 процента.  Средствата от Централния бюджет за 2022г. са 62 475 260 лв., а от местни приходи – 20 266 140 лв. Остатъкът по банкови сметки от 2021 г. възлиза на 6 138 600 лв., е посочено още в докладната.

Планираните разходи също са в размер на 88 880 000 лв., като 60 процента са за държавни дейности, 39 процента за общински и 1 процент за дофинансиране. През 2022 г. община Кърджали планира да работи по 16 проекта, финансирани със средства от Европейския съюз в размер на 7 374 895 лв.

Кметът информира още, че община Кърджали стартира една нова социална услуга, изцяло финансирана от общинския бюджет, свързана с превенция на здравето в малките населени места чрез ангажиране на здравни работници,  заедно и с БЛС и със Съюза на медицинските сестри, с университетските болници в страната и чужбина.

Той обоснова и твърдението си че Бюджет 2022 година е и инвестиционен. „Независимо от трудностите и икономическото състояние на общината, ние трябва да приключим с няколко теми, по които работим в последното десетилетие. Трябва да приключим през тази година с темата водоснабдяване. Има още няколко населени места в община Кърджали, които са без водоснабдяване. Все още чакат вода селата Болярци, подобряване на водоснабдяването в Черна скала, Долна Бленика. Тази и следващата година ние трябва да приключим с темата за с осветлението. 60-70 процента от въпроса с осветлението е разрешен. Предстои да разрешим проблема с подземната инфраструктура на осветлението”, коментира  кметът. По думите му ще бъдат изградени още и 5 образователни центъра в детски градини и училища. Ще има нова детска градина във „Възрожденци” и детска ясла в сградата на филиала на МГУ. „А филиала го преместваме в ПГ по селскостопанско. За училището „Георги Бенковски” също сме намерили средства”, каза д-р инж. Хасан Азис.

Той изрази надежда и за приключване с проекта за информационния център и залата за заседание на Общинския съвет. Няма как да не кажа, че вече сме започнали проекта за изграждането в най-кратки срокове на  приюта за бездомни кучета. В процес на проектиране сме с Тракийския университет в Стара Загора, каза още градоначалника. Накрая обобщи, че в инвестиционната програма на община Кърджали за 2022 година са заложени близо 20 милиона лева европейски средства.

COMMENTS

WORDPRESS: 0