Гурбетчия съди НОИ, иска обезщетение след 10 години работа зад граница

24rodopi.bg/Общество Родопски гурбетчия заведе дело срещу НОИ след като му е било отказано обезщетение за безработица. Нашенецът оспори решение на ос

24rodopi.bg/Общество

Родопски гурбетчия заведе дело срещу НОИ след като му е било отказано обезщетение за безработица. Нашенецът оспори решение на осигурителния институт.

Той е работил в рамките на десет години зад граница. В периода 2013-2023-та мъжът бил на квартира в друга държава, идвал си единствено за кратко при семейството и децата у дома. След като е останал без работа, той поиска обезщетение. Такова обаче му бе отказано от териториалната структура на НОИ в Кърджали.

„Продължителността на трудовата заетост обосновава стабилна връзка между лицето и държавата по заетост. В тази връзка е направен извод, че НОИ не е компетентен орган по отпускане на заявеното от лицето парично обезщетение за безработица“, се посочва в мотивите на решението.

То пък бе потвърдено от Административния съд в Кърджали, където бе обжалвано.

Съдът намира, че правилно и в съответствие с материалния закон е отказано отпускането на парично обезщетение за безработица, поради това, че българската държава не се явява държава по пребиваване в периода на последната заетост на лицето, респективно българската институция не е компетентна да предостави заявеното парично обезщетение, посочиха магистратите.

Определението е окончателно.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0