Гурбетът не прощава: Заминаха за Гърция, зарязаха гръцкото дете в Родопите

Гурбетът не прощава: Заминаха за Гърция, зарязаха гръцкото дете в Родопите

24rodopi.bg/Общество/Регион Гурбетът вече е нелечим. Колкото позитиви, носи и толкова негативи. Стотици деца се отглеждат от баби и дядовци в Родопит

24rodopi.bg/Общество/Регион

Гурбетът вече е нелечим. Колкото позитиви, носи и толкова негативи. Стотици деца се отглеждат от баби и дядовци в Родопите, докато родителите им работят зад граница.

„Контролът е понижен, възрастните трудно могат да се оправят, особено когато децата са вече в тийнейджърска възраст. Други пък напускат образователната система и заминават с родителите си. Дали там продължават в училище, няма как да проследим“, коментират пред екипа ни специалисти в социалната и просветната сфери.

Социални работници определиха момиченце от гръцки произход като дете в риск. То живее в периферията на региона, в село, отглеждано от роднина. Детето Тюркян е родено в Гърция, но няма никакви документи. Майка му също е гражданка на съседката ни, бащата е посочен като неизвестен. В същото време двамата родители съжителстват заедно в къща в селото. Майката пък твърдяла, че именно мъжът до нея е биологичен баща на детето. Към момента обаче, двамата работят в Гърция. А детето-зарязано.

Доклад на социалните по казуса бе разгледан в един от районните съдилища в региона. Специалистите са анализирали, че детето към момента се намира у близка на сочения за баща, която полага необходимите грижи. Докладът бе приет от магистратите, които решиха, че детето може да остане за период от 3 години, отглеждано при роднини.

Гурбетът носи както социални, демографски, така и икономически щети в региона, отчитат експерти.

Традиционно около 100 ученици напускат област Смолян след 7-ми клас. Обикновено излизат от страната с родителите си. Не по-малко са и децата, заминаващи от област Кърджали зад граница с родителите си.

Населението в Кърджалийско се е стопило до 129 000 по последни данни, под 100 000 пък живеят в Смолянско. Така прокламираното „Търсене на чужди инвеститори“ претърпява провал именно заради недостига на квалифицирана работна ръка. Което пък от своя страна обрича на крах всякакъв икономически растеж в региона.

COMMENTS

WORDPRESS: 0