Гръцки депутат: До отварянето на „Маказа“ в област Родопи имаше 110 бензиностанции, сега са 65

24rodopi.bg/Регион Гръцки депутат поиска специален режим за продажби на горива в област Родопи, за да спре изтичането на огромни средства към обектит

24rodopi.bg/Регион

Гръцки депутат поиска специален режим за продажби на горива в област Родопи, за да спре изтичането на огромни средства към обектите в област Кърджали.

Зам.-министърът Апостолос Весиропулос е отхвърлил стратегията на депутата Илхан Ахмед за преференциални цени на бензина и дизела, както и другите мерки за подпомагане на собствениците на бензиностанции и потребители в областта с център Комотини.

Сега Ахмед се надява на подкрепа от страна на министър-председателя.

До отварянето на граничния пункт „Маказа-Нимфея“ в област Родопите имаше 110 бензиностанции, сега са останали 65, твърди депутатът, цитиран от вестник „О хронос“.

Както вече 24rodopi.com писа, огромен брой гръцки автомобили преминават границата, като водачите им се възползват както от по-ниските цени на горивата, но освен това купуват цигари и други стоки изгодно. До един лев достига разликата в цените на горивата.

Депутатът от ПАСОК предлага на постоянно живеещите в региона да им бъде възстановяван част от данъка на тримесечие или в края на година. Той дори смята, че ако компенсирането се въведе в пилотна фаза, щяло да се усети ползата – увеличена  покупателната способност на местните хора, подпомагане на регионалната икономика, да спре изтичането на валута извън страната.

На парламентарно питане зам.-министърът отговорил, че формулата на депутата за насърчаване на гражданите да зареждат колите си в района на Комотини е неприложима. Тя била в разрез с европейска директива, която се прилагала в Италия, но в Гърция искането било за регионална единица и затова е неприложима.

COMMENTS

WORDPRESS: 0