Горски шеф: Отчетен е ръст в продажбите на дърва за огрев в Кърджалийско

Горски шеф: Отчетен е ръст в продажбите на дърва за огрев в Кърджалийско

24rodopi.bg/Регион В разгара на лятото фирми и горски стопанства регистрират ръст в продажбите на дърва за огрев. Обяснението е в по-високите цени на

24rodopi.bg/Регион В разгара на лятото фирми и горски стопанства регистрират ръст в продажбите на дърва за огрев. Обяснението е в по-високите цени на газа и електроенергията. Тази година за първи път социално слаби хора могат да закупят дърва за огрев на по-ниски цени от пазарните. Това става чрез създадените централни складове по места. Единственият в област Кърджали такъв склад е в Момчилград. Държавното горско стопанство вече започна раздаването им, за което е създадена необходимата организация.

Това твърди директорът на ДГС-Момчилград Веселин Райчев, цитиран от БНР.

„Засега сме продали около 200 кубика, пространствени. Имаме записани още за около 150 кубика. Раздаваме по 5 кубика на семейство. За по-големите села, като Припек, сме предвидили сечища, от които да имат готовност хората да добиват сами“, посочва Райчев.

Цената на дървата от горското стопанство е 95 лв на пространствен кубик и не е променена от миналата година. В различните места обаче стига и до 130 лв. Причината – част от дървата се продават от фирми, а заводите предлагат високи изкупни цени – до 190 лв. Така фирмите предпочитат да продават на заводите и се появява дефицит на дървата за огрев.

Раздаването на дървата за огрев е по списъци, изготвени от кметовете.

„Хубавата новина е, че за разлика от разговорите за природния газ, дърва в България има! В гората има много дърва и те могат да бъдат добити. Големият проблем е, че не могат да бъдат добити на тази цена, която различни политици, визирам конкретно Нинова, преди 6 месеца обещаваше“, отбелязва доц. Георги Костов – преподавател в Лесотехнически университет и бивш заместник-министър на земеделието с ресор „Гори“. Според него реалната цена на дървата е 65-70% над миналогодишната.

„Дървата за огрев зависят от цената на труда за добив в гората. Миналата година добивът на един пространствен кубик ако е струвал около 12-13 лв. а в момента средната цена е около 22-25 лв. На следващо място – товарните разходи. На един пространствен кубически метър беше около 10 лв. сега е около 16 лв. – тоест 60% отгоре. Следва транспортът с автомобил. Цените на горивата се удвоиха и съответно цената на услугата се увеличи с 50-60%. Няма кой да добива и да продава дърва на цени от миналогодишните, след като всичко е различно“, допълва Костов. Според него трябва цената да бъде обявена честно, а МТСП да определи и подкрепи социално слабите.

„Кметовете дават списъци, но в тях не е ясно кой е социално слаб и кой не е. Независимо от твърдението, че няма партийни пристрастия, точно партийно действат. С дървата може да има нова спекулативна криза, подобна на тази с олиото – да изчезнат от пазара, докато цените се нормализират. Паниката може да доведе до посегателства върху гората, предупреди той. Необходимо е държавата да засили контрола“, твърди Костов.

В момента хората се презапасяват заради лошите сигнали в енергетиката. Повишеното търсене, при дефицит на пазара, води и до ръст на цените.

В България потреблението на дърва за огрев, нормално, годишно е около 2.5 до 2.8 милиона плътни куб. метра. Още около 2 милиона кубика с почти същите характеристики се използват от големите заводи.

Щом заводите могат да си позволят да вдигнат цената е от миналата година от 90-100 лв на 160-170 лв. явно, че това е пазарната цена, защото тези заводи играят пазарно. С други думи оставете пазарът да реши въпроса с цената. Дърва има. Не можете да накарате частните фирми, които имат пазарна цена от 160 лв да продават на 80 или 90“, сочи горският експерт.

Костов коментира и обявеното от Корнелия Нинова намерение държавата да прескочи посредниците и да стане търговец на дърва.

„Ето, шест месеца по-късно, колегата каза, че в Момчилград е складът, в който карат от Горско стопанство Крумовград. Защо не е в Крумовград? Значи около 80-100 километра да докараме от Крумовград до Момчилград, да стоварим дървата и след това да ги връщаме в обратна посока – това ефективно ли е? Да не говорим за претоварването 1 – 2 пъти“, категоричен е Костов.

Има риск дървата да бъдат ползвани като политическа стока. В малките населени места е практика да има забавяне в доставките с цел да бъдат убедени избиратели да гласуват по определен начин, казва още доцент Костов.

Потреблението на дърва за огрев се увеличава, защото по малките места се бави внедряването на алтернативи като газ и фотоволтаици, категоричен е той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0