Голямото нощно готвене на пилаф за 4 000 гости в Дървената джамия (снимки)

Голямото нощно готвене на пилаф за 4 000 гости в Дървената джамия (снимки)

24rodopi.bg/Регион Около 4 хиляди души се очакват на традиционния мевлид за здраве и берекет на 6 май в уникалната Дървена джамия „Йеди къзлар“ (Седе

24rodopi.bg/Регион

Около 4 хиляди души се очакват на традиционния мевлид за здраве и берекет на 6 май в уникалната Дървена джамия „Йеди къзлар“ (Седемте девойки) в кирковското село Подкова. Главният готвач Исмаил Ахмет и помощниците му днес дадоха старт на голямото готвене на пилаф, което ще продължи през цялата нощ. „До полунощ ще бъдат готови 80-те тави с месо, а след това започва готвенето на пилафа“, поясниха от екипа на майстор Исмаил Ахмет.

На религиозното събиране, което се провежда в двора на Джамията на 7-те девойки, се четат айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана.

Хиляди вярващи от България, Гърция и Турция на 6 май ще търсят изцеление в камъните в старото турско гробище в Подкова, до които се стига по пътечка, която тръгва от двора на уникалната дървена джамия. Ритуалите се извършват всяка година в Подкова на този ден, когато мюсюлманите отбелязват Хъдърлез.

Заради ковид ограниченията, мевлид не беше провеждан в последните две години. През това време религиозният комплекс бе ремонтиран, а през април тази година бе боядисано и минарето.

COMMENTS

WORDPRESS: 0