„Германски“ дебати в Езиковата – учебници или таблети?!

„Германски“ дебати в Езиковата – учебници или таблети?!

В Езиковата гимназия за пореден път се проведе състезанието по немски език  „Международни младежки дебати“, в което училището от години е единственият

В Езиковата гимназия за пореден път се проведе състезанието по немски език  „Международни младежки дебати“, в което училището от години е единственият участник от област Кърджали. Проектът за международни младежки дебати на немски език се  организира от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия, няколко фондации и се провежда в 14 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на училищен, регионален, национален кръг и завършват с международен финал.

Вече пета поредна година възпитаниците  на Езиковата гимназия достигат до националния или международен кръг на състезанието, където показват своите умения да се изразяват на немски език и способностите си за мотивация на собствено мнение по определена общественозначима и актуална тема.

Повече от час участниците в трите дебатни рунда разискваха на немски език темата  „Трябва ли учебниците да бъдат заменен с таблети?“. Учениците от немските паралелки на випуск 11 клас изразиха своето мнение ЗА и ПРОТИВ по предварително изтеглен жребий. Те противопоставиха мнения по темата, разглеждайки я от различни аспекти, а именно: образование, възпитание, екология, опазване на здравето, приложение на  технологиите в училище, демокрация и права на детето и др. Публиката, която проследи с интерес представянето на трите четворки дебатанти, водена от изложените от участниците аргументи, изрази с гласуване своето мнение по темата. По традиция модератори на събитието бяха представители на десети клас, които са бъдещите участници в проекта. Тази приемственост, превърнала се вече в традиция, прави от формата не просто състезание, а поле за свободен обмен на идеи, езикови умения и комуникативност между отделните випуски, изучаващи немски език.

Жури определи тримата финалисти от училищния кръг –  Елиф Махмуд, Калояна Тодорова и Елица Караусева. Те  продължават към Регионалния кръг през месец  април  и ще се съревновават с най-добрите дебатанти  от  страната за място в „Лагера на победителите“ в Дрезден, Германия.

Всички участници Джан Мехмед,Мадлена Солакова, Нурджан Ибрямова, Селин  Чакър,  Кристина Величкова, Теолина Величкова, Ирен Генова, Mевлян Мустафа, Зехра  Юсеин са част от клуба по „Дебати на немски език“,  който е един от най – успешните в училището. Освен удоволствието  да поспорят на немски език, всички дебатанти получиха и сертификати за участие.

С приближаването  на края на зимата идва времето и на пролетните празници. Започва т.нар. Пети годишен сезон. Това е времето, в което по традиция в немскоговорящите страни карнавалните шествия гонят злите сили. Фашинг (карнавал) се провежда винаги в различно календарно време, но винаги преди началото на Великденския пост.

Днес най-малките възпитаници на Езикова гимназия „Христо Ботев“  отбелязаха с много въодушевление и ентусиазъм този празник. Спазвайки вече утвърдена в годините училищна традиция, учениците от трите немски паралелки на випуск осми клас внесоха много настроение, веселие и забава и изпълниха коридорите и стаите на училището  с причудливи маски и пъстри костюми. Пресъздавайки немските карнавални обичаи, с много интересни творчески хрумвания, певчески и театрални таланти и придобити умения на немски език те „прогониха злите сили“ от училището.

24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0