Гери Банкова – малката стопанка на голямата ферма – № 8 в листата на ГЕРБ

24rodopi.bg/Избори Гергана Банкова е крехка на вид, но въпреки деликатната си физика върти ферма с 300 глави добитък. Принадлежи към фамилия на потом

24rodopi.bg/Избори

Гергана Банкова е крехка на вид, но въпреки деликатната си физика върти ферма с 300 глави добитък. Принадлежи към фамилия на потомствени животновъди и макар, че е родом от Бургас, в Ардинско се чувства като у дома си.

Заедно със съпруга си Юлиян и двамата му братя стопанисват семейната ферма Банкови в село Бял извор. Заедно са от 11 години. Запознали се на Слънчев бряг  – той бил аниматор, тя работела в кухнята на известен хотел. След още един сезон на морето, заминали за Австрия. Печелели добре, видели как живеят европейците, но решили да се върнат в семейната ферма и да я модернизират по европроект.

От седем години домът им е в Жълтуша, но от сутрин до здрач са на стопанството. Препитават се като земеделски производители и работят на равна нога. Той е на 41 г, тя на 34. 

Децата им – в първи и трети клас, също са на „терен“. Признават, че през последните месеци ситуацията у нас силно се е влошила. Стока има, пазар няма, казват Гери и Юлиян. А разходите набъбват. Фуражът е поскъпнал с 80 процента. Миналата година са купували баля люцерна за 4,50 лв, сега е 7,50 лева. Млякото също е  поскъпнало. Мандрите го купуват средно по 1,20 лева без ДДС. Производството се свива, потреблението също. Фермата вади по 140 литра мляко на ден. 1,5 т е годишната норма, за да имат право на подпомагане.

Всеки ден е битка, не се отказваме, не мрънкаме, но в държавата е хаос и това рефлектира върху всички сектори, в това число и животновъдството, казва Гери.

Юлиян е бил на стаж в Германия и Франция, видял е как се развива браншът в Европа и сравнението не е в наша полза. Но Банкови са упорити. Искат да живеят и да отглеждат децата си на чисто и приветливо място, да са близо до природата и да развиват фермата по най-добрите евростандарти. Всичко дължат на собствените си ръце и упорство.

Мечтаят да се реализират в една подредена държава, в която има предвидимост, устойчивост, силни лидери и пазарни механизми, които позволяват на младите хора да печелят от своя труд и предприемчивост, независимо дали живеят на пъпа на София или в дебрите на Източните Родопи.

Затова изборът им е категоричен: ГЕРБ с номер 24 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

COMMENTS

WORDPRESS: 0