ГЕРБ+ДПС+БСП или ПП-ДБ+“послушен Бойко“!? Калкулации за кабинет, а… 70% не искат Мъпет шоу

24rodopi.bg/Коментари/Политика   ГЕРБ ще имат 70 депутати, толкова кресла в 49-ото Народно събрание ще заемат и от „Продължаваме промяната – Демокра

24rodopi.bg/Коментари/Политика
 

ГЕРБ ще имат 70 депутати, толкова кресла в 49-ото Народно събрание ще заемат и от „Продължаваме промяната – Демократична България“. По 40 депутати ще имат ДПС и „Възраждане“, за БСП остават 20 места.

Това прогнозират българските социологически агенции за разпределението на мандатите след изборния 2 април.
 
Ако ГЕРБ е първа сила, ще има правителство на Бойкоборисовите хора плюс ДПС и БСП.
Ако пък първи са тези от „Промяната“, ще предложат управление на малцинството, ще наредят кабинет и ще очакват подкрепа от ГЕРБ (вариантът „Херо“, т. е. резултатът от посещенията на Бойко Борисов в американското посолство).
Ако „ЛЕВИЦАТА!“ на Мая Манолова прескочи бариерата от 4 процента, ще обърка сметките. Ако и „Български възход“ постигне 4+%, социолозите помежду си ще се питат „Аджеба, наистина ли в очите на хората изглеждаме като слуги на партиите?!“.
Ако път и „Има такъв народ“ влезе, както Слави Трифонов твърди, че партията е с 8,5% избирателна подкрепа, тогава социолозите трябва да изядат дипломите си, а невидимите началници на партиите сън да не ги лови.
 
Встрани от калкулациите остава и друг, много съществен въпрос. Ако отново 70 на сто от имащите право на глас, не отидат към урните? А, ако са дори повече? Не е ли това най-звучният шамар на политическата система в страната? Някои от партийните лидери загатват още отсега за нов предсрочен вот наесен.
Евентуално правителство с толкова къс хоризонт върху какво ще се фокусира, предвид неодобрение от страна на 70 процента? Ето това са най-важните въпроси.
Партийните сметки са ясни. Властта дава сигурност, но пренебрежението дали ще отприщи инстинкта за партийно самосъхранение? А той ще роди чудовищно напомпан популизъм. Цяла кампания електоратът научи от политиците за своите проблеми. Сякаш не ги познава, не живее с тях. Подсъзнателно всяка електорална единица усеща, че думите инфлация, сигурност, ще бъдат подменени с „партньори и война“. Защото просто е дежа вю.
С други думи обстановката е силно тектонична. И това би било разбрано от всеки истински политик. Такъв, какъвто обществото иска да види. Защото досегашната продукция не вдъхва доверие. Някак си е много марионетна, много на Мъпет шоу бие…

COMMENTS

WORDPRESS: 0