Георги Чепишев към ЦИК: Мандатите в Кърджали трябва да са 6! 19 178 гласа „бягат“ към други региони

Георги Чепишев към ЦИК: Мандатите в Кърджали трябва да са 6! 19 178 гласа „бягат“ към други региони

24rodopi.bg/Политика/Общество Броят на депутатските мандати в Кърджали трябва да бъде увеличен от 5 на 6.  Това е мнението на инж. Георги Чепише

24rodopi.bg/Политика/Общество

Броят на депутатските мандати в Кърджали трябва да бъде увеличен от 5 на 6. 

Това е мнението на инж. Георги Чепишев от „Продължаваме промяната“.

„При изчислението на броя на населението, разделен на броя на депутатите, излизат национална квота за представителство от 27 165 души. Според последни данни, в Кърджали живеят 141 177 души. В сметката си проличава, че Кърджали трябва да има над 5 мандата, колкото бяха досега“, посочва Чепишев.

В аргументите си той визира броят на гласовете, които се разпределят за едно място в парламента в региона-над 13 000, който е и най-висок в страната.

Според него, съвсем естествено е за следващите избори област Кърджали да има 6 избираеми места, на база последното преброяване.

„19 178 души в областта няма да имат свой представител в Народното събрание, заради несправедливото разпределение, като тези гласове отиват като остатък към други региони. Повечето непредставени хора са от град Кърджали. Реално, с добавянето на 6-и мандат ще има по-справедливо представителство на региона и партиите. Съвсем редно е ЦИК да направи необходимото и още следващите избори да се проведат при новото разпределение на мандатите. Както вече беше коментирано, в София също трябва да бъдат добавени мандати заради прираста на население в столицата. Твърде вероятно е Благоевград и Видин да се разделят с по един мандат“, смята инж. Георги Чепишев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0