Фенът, който издържа клуба: След 5 години „Арда“ ще е сред лидерите!

Фенът, който издържа клуба: След 5 години „Арда“ ще е сред лидерите!

24rodopi.bg/Спорт/Кърджали   Никакви задължения, отлично финансово състояние, до два месеца ще има нов терен за тренировки на децата в тима…

24rodopi.bg/Спорт/Кърджали

 

Никакви задължения, отлично финансово състояние, до два месеца ще има нов терен за тренировки на децата в тима…

Чудесните новини от един фен на „Арда 1924“. Запалянко, който обаче дава повече от всеки друг.

Това е собственикът и управител на ИК „Наталия“ООД-основният спонсор на „синята любов“ на Кърджали-футболна „Арда“.

За спорта, парите, отвъд тях, бъдещето, целите, разговор с Яшар Дурмушев – основният „играч“, който е и с основен принос клубът да съществува.

 

– Г-н Дурмушев, поехте издръжката на „Арда 1924“ в един много труден за клуба момент. Предишният собственик се оттегли, а финансовото състояние веднага се отрази на играта, която пък очертаваше никак добро бъдеще за тима. Кое ви накара да го сторите?

– Да така е. Действително поехме отбора в един много труден момент. Момчетата бяха обезверени, липсваше им мотивация и нещата наистина вървяха на зле и в игрово, и във финансово отношение.

Тук е мястото да отбележа, че аз съм израснал покрай „Арда“. Това не е нещо, което го имам в мен отскоро, напротив, от малък милея за този клуб. Това е една от причините сега да помагам с каквото мога, когато имам възможност. От 2014 година развивам бизнес тук, в град Кърджали-моят град, в който съм роден и съм израснал. Към днешна дата секторът, който развивам, е така да го кажа, успешен и расте с много бързи темпове. Тук искам да отворя една скоба и да спомена, бизнесът ни по никакъв начин не е свързан с обществени или държавни поръчки. Стоката, която произвеждаме в град Кърджали се изнася за почти цяла Европа. Продажби в България почти нямаме, именно това беше една спънка да развием тази сфера в Кърджали. По-удачният вариант беше да ситуираме дейността си в Северна България, примерно в град Русе, който е един прекрасен индустриален град и предоставя много по-добри възможности за развитие на такъв тип бизнес. Но в крайна сметка любовта към родния край надделя. Финансирането на клуба го правя изключително от сантиментални причини. Един вид връщам на обществото, на града, в който съм израснал, изучил и сега работя. Това ми доставя удовлетворение, че по един или друг начин спомагам за емоциите и любовта, които този клуб дава на обществото в град Кърджали.

-След идването Ви, тимът заигра по-уверено. Колко струва издръжката на отбор от „чергата“ на „Арда“ в Първа лига и има ли бъдещи по-различни „финансови хоризонти“?

-Да ви кажа честно, все още не мога да Ви отговоря на този въпрос. Когато приключи сезонът, ще теглим чертата, както се казва, и ще разберем. Но наистина издръжката не е никак малка.

-Как определяте нивото на българското първенство?

-Нивото на българското първенство го определям като слабо, но едва ли казвам нещо изненадващо или изразявам по-различно мнение от това на болшинството. Видимо е както за експертите, така и за най-обикновените запалянковци.

-Може ли да се печели от футбол в България или това са „грешни пари, които се наливат“, както твърдят някои собственици на клубове?

-В никакъв случай не може да се печели от футбол в България. Но лично аз не мога да ги нарека грешни пари. За мен са пари, които ги давам от сърце, за родния ми град и любимия ми отбор.

-Какво е състоянието на клуба, има ли дългове?

-Не, отборът няма абсолютно никакви задължения, нито към футболисти, нито към държавни институции. Смело мога да твърдя, че отборът е в едно цветущо финансово състояние.

-Инвестицията в терени е инвестиция в бъдещето-в млади футболисти от собствената школа. Ще има ли такава в бъдеще?

-Да, в момента се опитваме да довършим едно игрище, което ще се ползва от децата и юношите на отбора. Теренът го изграждаме заедно с г-н Ахмед Моллахасан, който е и президент на отбора. До два месеца той трябва да е готов.

-Има ли някакъв финансов таван, когато говорим за трансфери?

-Финансов таван за трансфери разбира се, че имаме. Стараем се с малко пари да привлечем играчи, които наистина биха допринесли за по-доброто представяне на отбора, тъй като заварихме един добре изграден тим от предишните собственици. И нямахме крещяща нужда от нови футболисти. Само такива, които наистина са класни.

-Разговаряли ли сте с ръководството относно целите пред тима?

-Целта пред отбора е да се класира за европейските турнири.

-Как виждате „Арда 1924“ след пет години?

-След 5 години виждам тимът още по-силен и утвърден като един от лидерите в българския футбол.

COMMENTS

WORDPRESS: 0