ВИДЕО репортаж: Дни по-късно: Фатме се радва за кравите, но тъжи и за… еленчето!

24rodopi.bg/TV/Регион Хепи енд на една история, в която главната роля изигра грациозен обитател на гората. Близо десет дни след като еленът лопатар

24rodopi.bg/TV/Регион

Хепи енд на една история, в която главната роля изигра грациозен обитател на гората. Близо десет дни след като еленът лопатар от село Кьосево бе преместен, няма и помен от страховете на хората, чиито крави бяха наранявани от дивото животно, макар и неволно.

„Отдъхнаха си и хора, и крави. Хубаво стана. Добре, че не направиха нещо на еленчето. Сега и ние сме спокойни, и добитъкът също“, казва Фатме, от чиито крави еленът сучеше като малък, но впоследствие започна да наранява. 

В ореховата гора, в която грациозното животно често пасеше със селскостопанските животни, продължават да се виждат еленчета, но те притичват набързо, без да имат допир с тях. Щастливият край е налице, но някои от жителите на селото, като Фатме например, посрещат промяната със смесени чувства. Радва се, и е спокойна за кравите, с които се препитават, но в същото време изпитва тъга…

„Да ви кажа, липсва ни еленчето, много ни липсва, но добре че вече го няма. Няма как да не ми е мъчно, израсна покрай нашите животни, две-три години беше покрай тях. Иска ми се да знам какво стана с него, как е, що е“, казва с насълзени очи жената.

Отговор на въпроса й получаваме от Кръстьо Дъбов, собственикът на зоопарк „Бургас“, който безвъзмездно транспортира елена до новия му дом.

 

“Може да бъде абсолютно спокойна. Ние направихме нещо, което досега не е правено в България. Прехвърлихме диво животно от гората, от една част на страната в друга, това си е геройство за всички“, посочва Дъбов и допълва, че еленът е обезпаразитен и в карантинна среда в околностите на Бургас, заедно с други елени. 

„В момента дивото стадо, което е в района, е в началото на размножителен период. При това положение, ако се вмъкнат нови елени, ще има огромни битки между мъжките, затова се изчаква да мине размножителният сезон. След около месец вероятно ще го пуснат при тях и ще стане част от едно голямо стадо“, обяснява още Дъбов./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0