Фалконе и Гешев – огромен кратер разлика

Самуил Крумов/24rodopi.bg/Лично мнение Момчето от бедните квартали на Палермо. Негови връстници стават мафиоти. Той обаче е от другата страна. Това

Самуил Крумов/24rodopi.bg/Лично мнение

Момчето от бедните квартали на Палермо. Негови връстници стават мафиоти. Той обаче е от другата страна.

Това е детството на прокурора на Сицилия Джовани Фалконе. Само такъв човек може да се справи с мафията. Защото е израснал сред метастазите й. Видял е задушаващата й хватка в обществото. Изгражда в себе си патологична омраза към цялата организирана престъпност. Той не може да бъде купен, компрометиран от медии, спрян. Може да бъде единствено ликвидиран.

Фалконе вкарва в затвора над 360 мафиоти. В съда влиза дори премиерът Джулио Андреоти за връзки с Коза Ностра, но така и недоказани.

Един човек помага на прокурора – Томазо Бушета. Първият и най-важен свидетел. Бушета заема висок чин в мафията. Лично босове са му нареждали убийства.

До всеки един Фалконе трябва по един Бушета.

Прокурорът и съпругата му са взривени докато пътуват с автомобил и охранители към Палермо. Бомбата е с над един тон тротилов еквивалент. Кратерът е огромен. Поръчител е Тото Рийна, известен като Звяра. По-късно пратен в затвора.

Атентатът обаче действа като бумеранг. Недоволството в обществото придобива чудовищни размери и войната срещу мафията става още по-ожесточена. Все повече хора от Коза Ностра се съгласяват да свидетелстват. Затворите се пълнят…

Обществото прекъсва омертата и започва своята защита, както и тази на държавата…

 

***

При нас. Сравнение на „кратери“ между двата атентата. Сравнение на несравнимото.

Нека отбележим само реакцията на обществото, не на „мисирската общност“.

Каква бе тя?! Всеки от вас видя, прочете, схвана. Подигравателна.

Замислете се защо.

И един съвет към „медиите“ – не сравнявайте Фалконе, с когото и да било бг магистрат. Нито атентатите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0