Европейският шампион Георги Иванов: Второто място щеше да е провал

24rodopi.bg/Темата+ Всичко освен златото на европейското първенство по борба до 23 години щеше да бъде провал, заяви шампионът на 125 кг Георги Ивано

24rodopi.bg/Темата+

Всичко освен златото на европейското първенство по борба до 23 години щеше да бъде провал, заяви шампионът на 125 кг Георги Иванов в интервю за сайта на Българската федерация по борба.

„Още преди първенството тръгнах с нагласата да стана шампион. Надявам се оттук нататък да вървя само нагоре и на големи първенства при мъжете. Иначе всички срещи ми бяха трудни, но се сборих добре, водех в резултата и контролирах развоя на срещите. Разбира се, че се притеснявах на финала, защото вече съм губил един. Казах си обаче, че ако не спечеля златото, другото за мен ще е провал“, заяви европейският първенец.
Както вече 24rodopi.com писа, кърджалиецът, който е възпитаник на школата по борба в Димитровград, постигна три победи в тежка категория до 125 кг на свободния стил, а в решителната схватка той надви с технически туш украинеца Володимир Кочанов.
Това е трети медал в кариерата на 20-годишния талант. През 2019-а Иванов става втори на европейското за кадети, а през миналата година взима бронз на континенталния шампионат за юноши.
Той ликува за първи път с титла, а българският химн звучи в негова чест. „Изпитах много хубаво чувство, бях много развълнуван. Надявам се моят баща, който почина преди няколко години, да вижда този мой успех“, продължи Иванов, който излиза на всяко състезание с фланелка, подарена от татко му. Иванов се захваща с борбата благодарение на баща си, който е бил голям любител на този спорт.
Националът е роден в Кърджали, но в последните години живее в Димитровград, където започват и първите му стъпки в борбата при треньора Салим Наим. „Той и до днес е мой личен треньор, много ми е дал, постоянно е в залата и показва хватки. Дал ми е много увереност. Всички в клуба сме като едно семейство, както и с президента Георги Петров, който ни познава от деца и ни помага. Борбата ми е дала много, не мога да опиша точно, но има една особена тръпка. Дава ми физическа подготовка, самочувствие, много приятелства“, каза още българският национал.
Самият Иванов е щастлив, че и семейството му изцяло го подкрепя да се занимава с любимия си спорт. Още повече, че са петима братя, като четирима от тях се занимават с борба. Шампионът има и подкрепата на годеницата си Веселина, която е учителка в детска градина. Двамата имат и тригодишна дъщеричка, която обаче се е ориентирала към танците и пеенето. След първенството в Букурещ предстои кратка почивка за младия национал, за когото следващото голямо предизвикателство ще е европейското първенство за мъже в Загреб от 17 април.
„Все още нямам успехи при мъжете, там състезателите имат повече опит. Вярвам, че и това ще се случи. Шампион съм на България при мъжете и юношите. Борех се на „Дан Колов“ по-рано този месец, но имах малшанс за третото място и останах пети. Смятам обаче, че скоро ще мога да влизам и в тройката на мъжете. Още повече, че този медал ми дава самочувствие и увереност“, завършва той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0