Ердоган с изложба на цигарени кутии: Как отказах Даниел Митов и още 214 пушачи от вредния навик! (снимки)

Ердоган с изложба на цигарени кутии: Как отказах Даниел Митов и още 214 пушачи от вредния навик! (снимки)

24rodopi.bg/Общество Последната цигарена кутия на бившия външен министър на България Даниел Митов е хит в нестандартна изложба в Турция, представено

24rodopi.bg/Общество

Последната цигарена кутия на бившия външен министър на България Даниел Митов е хит в нестандартна изложба в Турция, представено от самия президент Реджеп Тайип Ердоган.

Пакетите цигари, които президентът Реджеп Тайип Ердоган събира години наред от различни прослойки на обществото като част от борбата срещу тютюнопушенето, са изложени в резиденцията „Бештепе“ с мотото „Дума за живот“. Върху тези цигарени опаковки, които Ердоган получава от десетки хора през целия си политически живот с обещанието им да откажат цигарите, има бележки, описващи  онези моменти.

Борбата на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу тютюнопушенето, която той води през целия си политически живот, е известна на обществото. Този процес, започнал с встъпването в длъжност на Ердоган като министър-председател, предизвика и много правни разпоредби. Продължавайки ефективно и индивидуалната си борба срещу тютюнопушенето, президентът Ердоган често прибираше пакети от пушачи с  обещанието им да се откажат от тютюнопушенето на национални и международни прояви.

Пакетите цигари, събрани от граждани, обещали да спрат пушенето, са превърнати в колекция. 215 кутии цигари са изложени в Президентския комплекс „Бештепе“. Подредени са пакети от цигари, прибирани от членове на семейството до министри, от парламентаристи до началници в администрацията. 

Министър Даниел Митов, който пушеше в сектора за пушачи по време на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на НАТО, се лиши от кутията цигари и обеща повече да не пуши. В колекцията е и кутия от цигари, взета от депутата от област Агръ на Партията на справедливостта и развитието Мехмет Мелик Йозмен, който почина след сърдечен удар.

В колекцията има и пакети, взети от членове на семейството на Ердоган с обещанието за отказ от тютюнопушене. Показана е и цигарената кутия, взета от брат му Мустафа Ердоган през 2010 г. с името на дъщеря му Есра Албайрак, която е била свидетел на този момент.

Някои бележки върху цигарените кутии привличат вниманието. Усмивки предизвикват и бележките, описващи случаи, в които граждани искат подкрепа от президента Ердоган за свои близки, които не могат да откажат цигарите и обясняват трудностите, които изпитват по време на процеса на отказване от тютюнопушенето.

Изображения на тези моменти, разказващи историите на кутиите с цигари и отказалите се от пушенето техни притежатели, също се показват на гигантски екрани в изложбената зала.

Както вече 24rodopi.com писа, през юли 2016 година, по време на срещата на върха на НАТО във Варшава, турският президент Реджеп Тайип Ердоган убеди българския министър на външните работи Даниел Митов да откаже цигарите. Ердоган е известен като твърд противник на тютюнопушенето, и отбелязва, че той е пренесъл своята кампания и в чужбина.

Турският президент разговарял с унгарския премиер Виктор Орбан в кулоарите на срещата на върха на НАТО. Когато вървял към мястото, където се провеждало заседанието на Комисията НАТО – Украйна, той забелязал Даниел Митов с цигара в помещението за пушачи.

Въпреки натоварения си график, Ердоган убедил Митов да откаже вредния навик, отбелязаха тогава турските медии. След това турският президент не пропуснал своята „запазена марка“ – той взел кутията с цигари на българския външен министър, след като Митов се подписал на нея с обещание да спре да пуши.

Превод: 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0