Ердоган разкри как осигурил пари за построяването на най-големия висящ мост в света

Ердоган разкри как осигурил пари за построяването на най-големия висящ мост в света

През последните 20 години чрез публично-частно партньорство Турция реализира проекти за 37,5 милиарда долара само в сферата на транспорта. Ерхан Алем

През последните 20 години чрез публично-частно партньорство Турция реализира проекти за 37,5 милиарда долара само в сферата на транспорта.

Ерхан Алемдар,
24rodopi.bg
Eдин от акцентите в словото на турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на моста „Чанаккале 1915“ бе публично-частното партньорство. Опитът на Ердоган може да послужи като наръчник за нашите управленци.
Само този мост, по думите на Ердоган, струва 2,5 милиарда евро. „Ако разчитахме на бюджета, не можехме да построим нещата, които направихме, с десетки години“, казва турският президент. И продължава:
„Този мост е последното ни изградено съоръжение по модела на Публично-частното партньорство (ПЧП).
ПЧП има 30-годишна история в страната ни, но най-сполучливите примери бяха реализирани по време на нашето управление. 134 страни по света използват този модел в различни сфери. Турция е на 3-то място в Европа и на 13-то място в света по усвояване на публично-частни средства. Например, Германия за последните 4 години построи магистрали по модела на ПЧП за 15 милиарда долара. Голяма част от планираните в САЩ инфраструктурни проекти за 1,5 трилиона долара ще се осъществят чрез ПЧП. Този модел е доста популярен и в страните от Азия и Близкия Изток.
През последните 20 години чрез  публично-частно партньорство Турция реализира проекти за 37,5 милиарда долара само в сферата на транспорта.
И тези пари не са от нашия бюджет, а идват отвън. Приносът от тези инвестиции към националния ни приход възлиза на 395 милиарда долара. Приносът към производствения сектор е 838 милиарда долара, а към сферата на заетостта – 1 милион създадени работни места.
Ако бяхме тръгнали да реализираме тези инвестиции с бюджетни средства, трябваше да чакаме десетки години. Но използвахме ПЧП за да можем да реализираме най-много услуги в най-кратки срокове“.
Мостът „Чанаккале 1915“, който е най-дългият пътен висящ мост в света, беше открит от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Уникалното съоръжение е построено над пролива Дарданелите в северозападна Турция.
Мостът ще свързва Азия и Европа, като от единия до другия бряг ще се стига.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0