„Емона“ промени живота им: 2 дни в сметището – повече пари от селски кмет! (видео)

24rodopi.bg/Общество Депото за отпадъци не е приятно място. И като гледка, и като аромати. Но е терен за препитание на десетки семейства… „Кмете, за

24rodopi.bg/Общество

Депото за отпадъци не е приятно място. И като гледка, и като аромати. Но е терен за препитание на десетки семейства…

„Кмете, за два дни от сметището вадя колкото твоята месечна заплата!“ – тези думи казва „служител“ по отпадъците на местния селски управник във Вишеград, споделя самият кмет пред екип на 24rodopi.com.

Много семейства буквално ровят из депото, в търсене на своите съкровища, от които се препитават след връщането им на вторични суровини. Махалата край Вишеград е осеяна с къщички, населението там е над сто души.

„Изваждат пари от сметището, други ходят зад граница и работят. В началото бяха само няколко къщи, сега са много“, казва пред екипа ни кметът на Вишеград Осман Ахмед. Край селото се намира Регионалното депо за битови отпадъци.

Интересна е историята на новодомците, заселили баирите от десетилетия. И тя е свързана с кораба „Емона“. Емблематичният плавателен съд, строен по поръчка на цар Борис Трети, който вспоследствие е транспортиран до Кърджали и пуснат във водите на язовира. По идея на рекордьора на Гинес капитан Георги Георгиев. Корабът е единственият в света, претърпял крушение на сушата. Плавателният съд се обръща при транспортирането на завоите в село Чифлик. За да се предотвратят други инциденти, властта решава да компенсира няколко семейства, чиито къщи се намират  край маршрута на кораба в кърджалийския квартал „Боровец“. Те са принудени да ги напуснат и им се дават парцели край Вишеград. Хората строят скромни къщи, които по-късно продават на дошли от вътрешността на страната роми. След което отново се местят в „Боровец“. За щастие, по къщите им там няма и драскотина след преминаването на кораба.

Десетилетия по-късно, махалата е многолюдна. Препитанието – от сметището, и от работа зад граница. Край скромните постройки пък е пълно с „богатства“ от депото – перални, бойлери и всякакви железарии.

COMMENTS

WORDPRESS: 0