Емоционално: Дори комунистите не пипнаха кладенците! Огън ще ви гори и при един заровен!

24rodopi.bg/Общество „Знаете ли как се копае кладенец? Това не е като да „копаете“ нещо зад компютъра. Това е нечовешки труд, с лопати, кирки, в кал

24rodopi.bg/Общество

„Знаете ли как се копае кладенец? Това не е като да „копаете“ нещо зад компютъра. Това е нечовешки труд, с лопати, кирки, в кал и с надеждата да бликне вода. После се поставят обръчи, изгражда се. Това е богатство от земята. Много плюете „онова“ време, дето комунистите взели земята, но България бълваше земеделска продукция навън. Сега внася. Сега се молите в чуждите магазини да ви пуснат евтиното. Та да вземете. Дори онези „омразни“ комунисти не посмяха да влязат в дворовете на хората и да им държат сметка за кладенците. Вие обаче го направихте. Трябвало да регистрираме водоемите. Това за човека в кабинета е нещо просто. Но какви са бумагите. Трябвало да се измерва, да се преценя дебит за денонощие, да се оразмерява, да се носят документи в Басейнова дирекция. Ами, че тя е в Пловдив, господа. Как си представяте тези възрастни хора от селата да го направят? В противен случай сте щели да ги съдите, да им заравяте кладенците за тяхна сметка? Що за светотатство е това? Да заровите кладенец с вода? Правят се кампании за събиране на средства за кладенци из селата в Африка. И как се радват тези хора. Вие тук искате да заравяте, да съдите. За какво? Затова, че изстрадалите хора имали вода! Защото, господа, това е първа крачка към поставяне един ден на водомери. Каквото и да обяснявате. За да печелите и от недрата на земята. На гърба на този изстрадал народ. Харизахте златото на чужденците без да ви мигнат очите, но завидяхте за водата. Какво сторихте вие за водата в дворовете? Нищо! Сега искате, от къде накъде?!

Огън ще ви гори. Пипнете ли кладенците на тези угнетени, унижени хорица по селата. Огън ще ви гори, ако заровите дори един кладенец!“.

Емоционално, тежко, едно послание от родопчанина Фахри Мюмюн. От едно село в Родопите. Послание, пратено до редакцията на 24rodopi.com. Поводът-поредният срок за регистрация на кладенците за вода в дворовете на хората.

На снимките:

Африканци носят огромни контейнери за събиране на дъждовна вода за домакинствата, защото друга няма; домашен кладенец в Родопите

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0