Експертно правителство с началник – политик. Ама как става тая работа, Габриел-Борисов?!

„Експерти“ без рецепта, без баница, без нож...  24rodopi.bg/Коментари/Политика   „Бай Кольо, няма да ядеш, няма и да пиеш, и ще отслабнеш!“. Нещо

„Експерти“ без рецепта, без баница, без нож… 
24rodopi.bg/Коментари/Политика
 

„Бай Кольо, няма да ядеш, няма и да пиеш, и ще отслабнеш!“.

Нещо подобно се въртеше в една грабваща окото реклама. Бай Кольо е симпатичен господин с „хвръкнали нагоре кила“.
Как става тая работа, бе, докторе?!
 
***
Политиката като реклама за наивници. В страната на неограничените възможности става. Правителството с мандата на ГЕРБ щяло да е експертно. Експертен кабинет с премиер политическа фигура!
Ма, как става тая работа, бе, Борисов?!
Експерт е д-р Николай Михайлов, да речем, а Мария Неделчева – Габриел, е политик, откритие на Цветан Цветанов за редиците и кандидатските листи на ГЕРБ. Знаела е френски, той я одобрил и развил до избираемите места в списъците на партията.
Биографията й е по франкофонската ос Хаджидимово-Кюстендил-Пловдив-Бордо. От българска и френска филология до политически науки и история на европейски институции. Нещо като биограф в развитието на ЕС, гид, знаещ френски.
Дотук с експертността.
Родните политически открития се изстрелваха през годините по партийни листи и мигом сменяха фамилиите си в широкоскроения Брюксел. Да не зачекваме готвената за заместник на Габриел дама-Паунова-Майдел. Защото там си е вундеркиндерлък от класа-след гимназията-управител на компания. Те, такива работи.
Ако имахме толкова много полит експерти, тази държава щеше да е перлата в Съюза. Но положението е трагично – видимо и чувствано.
През тези три десетилетия през българския парламент минаха наистина хора с великолепна експертиза във всички сфери. И всички напускаха угнетени. Задушавани от останалата партийна пасмина. И вече не щат и да чуят за Народно събрание.
Хранителната среда за идеи в парламента е придобило съвсем реалните измерения на просто една софра. Край която „Аз разпределям баницата, аз казвам на кого колко“. Това „Аз“ е умножено по няколко.
Така че, дотук с тълкуванията на примирената и подчинена партийна експертност. Пък било то и със сменена по „французки“ фамилия. Иначе следва обичайният въпрос:
Как става тая работа, бе, докторе?!

COMMENTS

WORDPRESS: 0