Експертът за имотен пазар`2023: По-малко сделки, ръст на цените под 10%, възможности за правилни решения

24rodopi.bg/Общество   "Очакваме охлаждане, балансиране, по-разумен пазар. Първо трябва да говорим за спад на ръстовете. През 2022 г. имах

24rodopi.bg/Общество

 

„Очакваме охлаждане, балансиране, по-разумен пазар.

Първо трябва да говорим за спад на ръстовете. През 2022 г. имахме рекорд на жилищните индекси на цените – с около 15-16% ръст във второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Очакваме първо спад на ръстовете – вероятно от 15 ще паднат на под 10%. Вероятно още в първото тримесечие на тази година ще видим в някои градове и спадове както в сделките, така и на цените, но това едва ли ще важи за всички райони на страната“, коментира по БНР председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

 

По думите му цените във всеки един свободен пазар са нормални. Те са такива, каквито предполага основният закон на пазара – търсенето и предлагането. „Това е един от най-конкурентните пазари. На него участват много институционални играчи. Пазарът е напълно логичен и нормален“, твърди „шефът на брокерите“ у нас. Той е категоричен, че няма балон на пазара на имоти в България.

Кърджали остава сред регионите с активен пазар на имоти и засилено строителство на нови жилищни сгради, става ясно от данните на Националния статистически институт и от анализите на банки и сдружения на брокери.

Очакванията за следващата година са за по-балансиран пазар, на който всеки от участниците да има повече време и възможности да обсъди своите възможности и да вземе правилното решение за своето семейство, казва Ганев.

Той определи като легенди това, че цените на имотите у нас са на същите равнища като тези в столиците на най-развитите икономики в Европа.

„Ние сме на последно място от Балканския полуостров по цени. Това са легенди в социалните пространства, които не са доказани“, допълва експертът.

По думите му в последните години е имало наслагване на много фактори, които са затвърдили високия интерес към жилищния пазар и то не само в България.

Очакванията за 2023 г. са сделките да намалеят, отбелязва Добромир Ганев

COMMENTS

WORDPRESS: 0