Експертът: Цена от около 3,50 лева за литър бензин ще ни се струва ниска…

Експертът: Цена от около 3,50 лева за литър бензин ще ни се струва ниска…

24rodopi.bg/Общество „В момента сме в условията на потенциално ембарго на вноса на суров петрол от Русия. При по-строги мерки – вероятно цената на су

24rodopi.bg/Общество

„В момента сме в условията на потенциално ембарго на вноса на суров петрол от Русия. При по-строги мерки – вероятно цената на суровия петрол ще скочи до нива, които не сме виждали до момента и горивата ще поскъпнат шоково. При потенциално ембарго на руския петрол за Европа цената на барел може да достигне и до 200 долара. При такъв сценарий цена от около 3,50 лева за литър бензин ще ни се струва ниска цена за горивата”, заяви в сутрешния блок на Нова тв експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Неговият коментар е във връзка с продължаващото поскъпване на горивата у нас.

Припомняме, че масовия дизел вече е над 3 лева за литър.

„Мисля, че моментното поскъпване на горивата в момента се дължи на повишената цена на сорта „Брент” преди около месец. Това сега е по-скоро закъснение на поскъпването. По принцип рафинериите произвеждат горива първо с наличния петрол закупен по-рано и след това попълват запасите си. Важно е да се отбележи обаче, че българската рафинерия преработва руски петрол „Уралс”, който се котира значително по-евтино от другите”, подчерта експертът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0