Експерт обяснява защо ще се търсят жилища и през 2022-ра и защо няма да има „спукване на имотния балон“

Експерт обяснява защо ще се търсят жилища и през 2022-ра и защо няма да има „спукване на имотния балон“

24rodopi.bg/Общество Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и повишаващата се инфлацията са основна причина за ръста на сделките с недвижими им

24rodopi.bg/Общество

Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити и повишаващата се инфлацията са основна причина за ръста на сделките с недвижими имоти в България. Сделките с имоти през третото тримесечие отбелязват ръст от 19% на годишна база за страната, а в София – 25%. 9.1% е ръстът на цените на годишна база, но има забавяне на ръста до 0.3% спрямо предходното тримесечие.

Това са основните моменти от доклада за имотния пазар на Arco Real Estate, който бе коментиран от Камен Каменов, Mениджър Инвестиционни проекти в Arco Real Estate, в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Хората се замислят, че имотите са скъпи, а парите са евтини. Българите традиционно инвестират в активи, които могат да пипне – имоти и злато“, каза Каменов и допълни, че имотите минимум запазват стойността си в дългосрочен план.

Големите натрупани спестявания на българите подкрепят ръста на цените на имотите. Цените на новото строителство се повишават и заради поскъпналите суровини, докато дефицитите в предлагането са основен фактор на вторичния пазар, където търсенето се води предимно от локацията и чиста жилищна площ, коментира Каменов.

„Трендът при старото строителство винаги е бил нагоре“, каза Каменов и добави, че много продавачи не излизат на пазара, тъй като нямат конкретна идея къде да инвестират средствата.

Темпът на нарастване на цените е оправдан, смята Каменов. „Масово се спекулира със спукване на балона, но ситуацията няма нищо общо с 2008 г. Тогава беше финансова криза…, а в момента финансова криза няма“, отбеляза експертът;

Заплатите изостават от ръста на инфлацията и това може да окаже влияние на цените в бъдеще, предположи гостът.

„Много зависи с каква цел се купуват жилища. Ако е с инвестиционна цел, трябва да се прецени дали да се влиза в спекулативни сделки, дали се търси пасивен доход“, каза още той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0