Екоминистерството: Депото за битови отпадъци в Кърджали трябва спешно да се рекултивира

24rodopi.bg/Кърджали  В общо 8 общини – Бяла, Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, е необходимо да се предприемат с

24rodopi.bg/Кърджали

 В общо 8 общини – Бяла, Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, е необходимо да се предприемат спешни действия за изпълнение на проектите за техническа рекултивация на депа за битови отпадъци. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след среща на министър Росица Карамфилова с кметове и представители на общини, в които не са спазени задължения по изпълнението на дейностите за рекултивация на стари депа. 

Преди година ЕК предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци. Към момента остават 8 такива депа, за които България трябва да положи максимални усилия по рекултивацията им, така че да бъде намален размерът на санкциите, припомнят от МОСВ.

Министър Карамфилова настоя пред представителите на местната власт за национално отговорно отношение и работа в бързи темпове. МОСВ изиска от общините график на предстоящите дейности за следващите два месеца и планува ежеседмични проверки, и изготвяне на доклади по изпълнението и постигнатия напредък. Резултатите от проверките ще бъдат оповестявани публично. 

Незабавните действия по проектите се налагат във връзка с решение на Съда на ЕС от 16 юли 2015 г., с което България беше осъдена за неизпълнение на ангажиментите по закриването и рекултивацията на старите общински депа.

Екипът на МОСВ ще следи за ускореното физическо изпълнение на работата по проектите за рекултивация на общинските депа. Основният източник на финансиране е Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

COMMENTS

WORDPRESS: 0