Екоактивист пита министъра: 10 дни никой не знае защо измира рибата в язовир „Студен кладенец“! Институциите мълчат, защо?

Екоактивист пита министъра: 10 дни никой не знае защо измира рибата в язовир „Студен кладенец“! Институциите мълчат, защо?

24rodopi.bg/Регион „Защо, г-н министър, никой не знае защо измира рибата в язовир „Студен кладенец“ край Кърджали. Кой трови водата? Първите сигнали

24rodopi.bg/Регион

„Защо, г-н министър, никой не знае защо измира рибата в язовир „Студен кладенец“ край Кърджали. Кой трови водата? Първите сигнали са от 17 и 18 май, тази седмица по бреговете отново има стотици мъртви едри риби“, този въпрос задава на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов екоактивистът Нурикян Мехмедали. Той е алармирал Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция – Пловдив, и др.

„Сигнали, телефонни разговори всеки ден. Какво се случва? Местните хора и рибарите казват, че е екокатастрофа, но институциите не мърдат. Отровно производство ли има, изровени стари отрови от терен в промишлената зона на Кърджали ли е причината? Какво? Казват ми, че са взети проби и се очакват резултатите. Ако имаше такъв случай в Германия, всички щяха да се изнесат от уютните си кабинети в Хасково, Пловдив, София и да спят на брега на язовира, но да установят кой с какво замърсява язовира и рибата измира. Надявам се, че министърът ще задвижи тромавата машина, а не чиновниците да заплашват мен. Писах му на министъра и разговарях със служител в МОСВ“, заяви пред 24rodopi.com екоактивистът, който наскоро алармира за замърсяване на река Оваджик и екоинспекцията в Смолян глоби мандрата в Жълтуша.

РИОСВ чака резултатите от пробите – четете тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0