Един ветеран на 99 години: От бомбите не можеше да се скриеш…

Един ветеран на 99 години: От бомбите не можеше да се скриеш…

24rodopi.bg/Общество Община Кърджали удостои с парична награда единствения останал жив участник във Втората световна война в общината, 99-годишният Н

24rodopi.bg/Общество

Община Кърджали удостои с парична награда единствения останал жив участник във Втората световна война в общината, 99-годишният Нико Костов. Наградата бе връчена от началника на сектор „Отбранително-мобилизационна подготовка” Димитър Разкалински, който е и член на Съюза на ветераните от войните като потомък на участници във Втората световна война.

„Никога не трябва да има война. Защото последствията от нея са много страшни, особено при днешната техника. Спомените ме преследват и до днес, никога не се забравят”, разказва Нико Костов. 

Бай Нико разказа още за страшните преживявания по време на втората фаза на Втората световна война, в която през декември на 1944 година е участвал. Спомни си за прелитащите немски самолети, от чиито бомби не можеш да се скриеш, за загинали бойни другари, за раняването му в ръката и крака.

По-късно, в 11 часа, от името на Община Кърджали и Общинския съвет бяха поднесени венци пред паметните плочи на загиналите през втората световна война кърджалийци.   

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0