Един Радо загуби говор, а Миризливото и Фъфлещото отдавна са загубили… достойнство

24rodopi.com/Коментари Учените казват, че след 29-ата си година човек преминава в дългия етап на стареенето. * Един млад мъж, малко след 29-ата

24rodopi.com/Коментари

Учените казват, че след 29-ата си година човек преминава в дългия етап на стареенето.

*
Един млад мъж, малко след 29-ата си година, реши да пристъпи смело в този период, в който ставаме по-отговорни, по-умни, ако щете и по-качествени. И би следвало дори по-мъдри.
И тези, другите, които би трябвало да са по-разумни от него, му се присмяха.
Това се случи в Народното събрание, където 29-годишният Радослав Василев излезе на трибуната, за да каже позицията си за кризата с цената на тока. Обичайното за дебют напрежение взе връх и Василев не можа да продължи. Някои му казват „загуби говор и картина“, други – „глътна си граматиката“. Има и други жаргонни производни.
Последваха подмятания от типажи, които теглеха авторитета на българския парламент надолу през години и мандати. Хихикане от такива, които са натрупали завиден депутатски стаж за пенсия, но извън сградата на парламента избирателите им ги назовават с „мишкуващи с костюми“, „наведени мандатници“, „на шефа послушниците“. Има доста производни, чак до „мъже без гащи“.
Да, и прякорите им едни – Тъпото, Ментата, Миризливото, Фъфлещото, Белите чорапки, Мекото, Мозъка…
И пред доста микрофони застават и се напъват, пред парламентарния също. Говорят, но нищо не казват. Изричат каквото им е заповядано. Чужди мисли, чужди ходове, чужди планове. Нямат свое виждане за нещата. А и да имат, не смеят да гъкнат. Цялото им съзнание е подчинено на волята на „партийния господар“. С него стават, с него лягат. Електоратът не ги вълнува, баш им трябва какво ще рече шефът за поредната им „матросовска логорея“. Защото за друго матросовско, все пак трябват и „топки“, пък те са в оскъдица при партийните слуги.
Просто такъв е наведеният депутат.
Има и такива, които мълчат. Години и мандати.
К`во правеше в парламента, бе, земляк? На кюфтаци поне насити ли се!?

*
Радослав е по-доброто, което се случва на България. От Тъпото, Миризливото и другите от тайфата, която обединява различни парламентарни групи.
Радослав може дори да стане голям оратор. Има начини, ако щете и да надвика „притеснението“ от терасата по време на буря, или край преминаващ влак.
Нелечимото е при другите, присмиващите се, които отдавна са загубили говор и картина за истинските неща от живота. Има и други производни, та чак до „дал г… си под наем“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0