Джамията в Ардино събра местни, изселници и гурбетчии на байрамски намаз

Джамията в Ардино събра местни, изселници и гурбетчии на байрамски намаз

24rodopi.bg/Регион Стотици мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в джамията в центъра на Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) наст

24rodopi.bg/Регион

Стотици мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в джамията в центъра на Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на свещения празник Курбан Байрам. Ритуалът бе обявен за 6.30 часа, но десет минути преди това религиозния дом вече беше препълнен. Сред множеството бяха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, областният председател на ДПС Ресми Мурад, народният представител инж. Павлин Кръстев. На молитвата присъстваха и много изселници от Турция и Западна Европа.

Точно в определеното за района време започна тържествения намаз и религиозна проповед, изнесен от имамина на джамията Орхан Якуб. Той пожела на всички да изживеят радостта от празничните дни със своите семейства в спокойствие, щастие и благополучие. „Празниците са дни за радост и щастие. Нека спечелим сърцата на по-големите и да зарадваме малките. Нека изпълним празничните си задължения в съответствие с нашата религия, традиции и хуманност“, заяви в своята религиозна проповед имаминът на ардинската джамия.

След края на тържествената молитва започна ритуалът „Байрамлашмак” (размяна на поздравления между младите и по-възрастните).

Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари и за нуждите на мюсюлманския дом. 

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

COMMENTS

WORDPRESS: 0