Две сачми открити в тялото на убития египетски лешояд Бояна, експерти могат да стигнат до оръжието на престъплението

Две сачми открити в тялото на убития египетски лешояд Бояна, експерти могат да стигнат до оръжието на престъплението

24rodopi.bg/Криминале Две сачми са открити в тялото на простреляния край Джебел египетски лешояд, гласи заключението на ветеринарно-медицинска  експе

24rodopi.bg/Криминале

Две сачми са открити в тялото на простреляния край Джебел египетски лешояд, гласи заключението на ветеринарно-медицинска  експертиза.

Както вече 24rodopi.com писа, египетският лешояд Бояна, който е преминал през 22 страни на три континента, беше открит с огнестрелна рана в района на Джебел преди три седмици.

Съдебно-балистична експертиза ще установява дали може да се определи точното оръжие, с което е убита птицата, твърди Димитрина Делчева от Окръжната прокуратура в Кърджали.

На този етап все още няма доказателства кой е извършителят на деянието. Воденото досъдебно производство се наблюдава от Окръжната прокуратура в Кърджали, а разследващите органи са от Районно управление – Момчилград, поясни прокурор Делчева.

Установяването на смъртта на животното е станало след като специалистите са засекли „тревожен сигнал“ от GPS предавателя, твърди д-р Волен Аркумарев, експерт по опазването на лешоядите, цитиран от БТА. От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) посочват, че убийството на Бояна е вторият случай за последните две години на бракониерство в област Кърджали. Преди това черен лешояд е бил прострелян и по-късно загинал от раните си.

Египетският лешояд е световнозастрашен вид и посегателството срещу него подлежи на съдебна санкция.

COMMENTS

WORDPRESS: 0