Двама с Малтийска треска! Заразени от краве мляко?!

Двама с Малтийска треска! Заразени от краве мляко?!

24rodopi.bg/РегионДва случая на Малтийска треска са регистрирани по празниците в Кърджали. Това сочи седмичният мониторинг на епидемиологичната обста

24rodopi.bg/РегионДва случая на Малтийска треска са регистрирани по празниците в Кърджали.

Това сочи седмичният мониторинг на епидемиологичната обстановка на Здравната инспекция.

Бруцелозата, както още се нарича малтийската треска, е инфекциозна болест, която най-често се предава на човек от заразени животни или месни и млечни продукти.

Потвърдените случаи са от село в региона, научи 24rodopi.com. Хората отглеждат крави и най-вероятно заразата се е предала от млякото. Пробите са били потвърдени от лаборатория в София. Общо 11 души са били изследвани.

Бруцелозата е хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи и възникване на малки епидемии или спорадични случаи предимно сред професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен персонал.

Клиничната картина може да започне остро или постепенно. Разнообразните симптоми са както общи (температура, обща отпадналост, болки в ставите), така и органно специфични (включително инфекции на мозък и сърдечни клапи). Характерни са температурните пристъпи (покачване на температура, с последващо спадане и започване на нова температурна вълна). Ако не се лекува, бруцелозата може да хронифицира.

COMMENTS

WORDPRESS: 0