Два трупа и един ранен след изселнически спор за земя, прокурор иска доживотен затвор

24rodopi.bg/Общество Обвинението за убийството на двама изселници и раняването на един в Измир влезе в съда. Ясни са исканите наказания за кървавия с

24rodopi.bg/Общество

Обвинението за убийството на двама изселници и раняването на един в Измир влезе в съда. Ясни са исканите наказания за кървавия спор за земя, при кото бяха използвани ловна пушка, камъни и пръчки и Фикрие Ватансевер (54г.) и синът ѝ Шабан Ватансевер (34г.) загубиха живота си, а съпругът ѝ Ремзи Ватансевер (57г.) бе наранен, пишат местните медии.

На 12 август 2022 г. на улица „Мендерес“ в измирския район Газиемир възниква  спор между Сейид Али Гюнай и зет му Ремзи Ватансевер, които имат стара вражда за съвместно закупена земя.

Кавгата скоро прераства в бой, използвани са ловна пушка, пръчки и камъни. Напрежението ескалира с включването и на роднините в него. Ремзи Ватансевер е ранен след възпроизведена стрелба, в тялото му се забиват сачми. Съпругата му Фикрийе Ватансевер и синът му Шабан Ватансевер губят живота си. Сейит Али Гюнай е леко ранен, ударен е с камък.

След извършена аутопсия в Института по съдебна медицина в Измир, на следващия ден майката и синът са погребани в гробището „Йени Гьоредже“ след погребалния ритуал в джамията „Кошукаваклъ Хаджъ Абдуллах“.

Сейит Гюнай и синът му Бирхан Гюнай са задържани от полицията и арестувани. След разследването на прокуратурата е изготвен и обвинителният акт.

В него се искат доживотна присъда и до 15 години затвор за Бирхан Гюнай (41г.) – за „умишлено подбуждане към убийство“ и „опит за умишлено убийство“ и за баща му Сейит Али Гюнай (70г.) – за „умишлено убийство“ и „опит за умишлено убийство „.

В обвинителния акт за Ремзи Ватансевер е поискана присъда до 6 години затвор по обвинения в „заплаха с оръжие срещу повече от едно лице“ и „умишлено нараняване с камъни и  пръчки“.

В обвинителния акт е описана и причината за враждата между страните. Посочено е, че единият от заподозрените – Сейит Али Гюнай, се изселил от България в Турция през 1999 г. и се е установил в Измир. 7 години преди Гюнай да имигрира в Турция, е изпратил пари на своя зет Ремзи Ватансевер, с когото заедно са купили земя в Газиемир Сарнъч, на която земя къщите им се намират една до друга, но тъй като той няма турско гражданство, документът за собственост на земята е издаден на името на Ремзи Ватансевер.

В обвинителния акт е описано, че по-късно между тях възниква конфликт заради тази земя и се стига до съд. Около 19.30 часа в деня на инцидента Ремзи Ватансевер е седял на балкона на къщата си заедно със съпругата и внуците си, а синът му Шабан, който пристигнал от Нидерландия, е бил в апартамента си на горния етаж.

По някое време заподозреният Бирхан Гюнай идва пред вратата на дома им и започва да я удря с някакъв предмет. Но бяга, след като Шабан Ватансевер слиза за да отвори вратата. Няколко минути по-късно, обаче, Бирхан Гюнай отново се връща и започва да  псува, а Шабан Ватансевер го проследява на път към дома му. Ремзи Ватансевер взема нож от кухнята и тръгва след сина си, придружен от съпругата си Фикрие Ватансевер.

Когато членовете на семейство Ватансевер идват пред дома на Гюнай, започват да псуват, нараняват леко Сейит Али Гюнай с хвърлен по него камък и с нож в ръка заплашват ответната страна със смърт.

Бирхан Гюнай, който в този момент в градината на дома си, се обръща към Сейит Али Гюнай с думите: „Какво чакаш, вземи пушката, защо ги оставяш тези да говорят!“, след което грабва ловната пушка от спалнята на баща си, напълва пълнителя, излиза навън и стреля повече от веднъж  срещу Шабан и Фикрие Ватансевер от  разстояние 1-1,5 метра, с което причинява смъртта им и наранява Ремзи Ватансевер.

Сейит Али Гюнай излиза от градината си, отива при ранения Ремзи Ватансевер и стреля още веднъж, а синът му Бирхан също отива при ранения и казвайки: „Вкусете и от това!“ го ударя с някакъв предмет в ръка. След което бащата интензивно започва да удря Ватансевер по главата и различни части на тялото му с пръчка с намерение да го убие и показва намерението си с думите: „Умри, умри! Ще ви убия всичките. И останалите ще ги избия!“.

Обвинението бе прието от 5-ти Висш наказателен съд в Измир.

Превод на Ерхан Алемдар за 24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0