Два буферни паркинга, превоз от Общината… Двойно повече хора се очакват на Дамбалъ

24rodopi.bg/Общество Община Момчилград създаде необходимата организация и има готовност да посрещне посетителите на планинския извор Дамбалъ, които в

24rodopi.bg/Общество

Община Момчилград създаде необходимата организация и има готовност да посрещне посетителите на планинския извор Дамбалъ, които всяка година в нощта на 5 срещу 6 май търсят изцерение във водите й.

Това стана ясно на свиканата от кмета на общината Илкнур Кязим работна среща с представителите на Районно управление – Момчилград и Държавно горско стопанство – Момчилград.

Тази година местността край село Летовник се очаква да бъде посетена от по-голям брой хора след отпадането на мерките за COVID – 19. През изминалите две години Община Момчилград не отмени ритуала, който ежегодно събира много хора от цялата страна. За улеснение на вярващите тогава бяха раздавани бутилки в подножието на върха. 

И тази година с цел избягване на струпването на автомобили са определени два буферни паркинга. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. До района на извора няма да бъдат допускани автомобили. Забранява се също паленето на огън в районите на местността. Служители на полицията ще следят за изпълнението на мерките. 

За трудноподвижни и възрастни хора е осигурен транспорт от общината, като тръгването ще става от паркинга на село Летовник. Допълнителен автомобил е осигурен и от Горското.

„Тази година интересът към Дамбалъ се очаква да бъде много по-голям в сравнение с изминалите две години. Въпреки отпадането на голяма част от мерките нека бъдем внимателни и отговорни към здравето си и това на хората около нас”, заяви кметът Илкнур Кязим.

Снимка: Reyhan Mustafa Ferad

COMMENTS

WORDPRESS: 0