Духовниците в Кърджали готови да приемат бежанци, кметът: Подкрепяме инициативата и ще помагаме!

Енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди изразиха готовност да приемат бежанци от Украйна. Решението бе

Енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди изразиха готовност да приемат бежанци от Украйна. Решението бе оповестено след традиционното третомартенско кафе на попа, мюфтия и кмета на Кърджали д-р инж.Хасан Азис. По време на кафето тримата обявиха, че тази година кафето, което през годините е било знак на толерантността, е кафето на мира и отправиха общо послание за мир и разбирателство.
По време на обедния намаз в новата джамия в кв.“Прилепци“ в петък, 4 март, ще бъде отслужена молитва за мир, каза районният мюфтия. Той изрази готовност за подслоняване в имоти на Районно мюфтийство на бягащи от войната в Украйна бежанци. Отец Петър ще отправи молитва за мир в централната църква „Св.Георги“ по време на неделната служба в храма на 6 март. Той също изрази готовност да приюти в помещения към църквата бежанци от Украйна.
Кметът на Кърджали д-р инж.Азис заяви, че общината ще бъде партньор и ще подкрепи всички инициативи в града, свързани с посрещането и помощ за бежанците от Украйна.
Хасан Азис се срещна днес и с отец Боян Саръев, свещеник в църквата „Свето Успение Богородично“ в кърджалийския квартал“Гледка“. Повод за срещата беше огласената от отец Саръев информация, че има готовност да приеме 52 бежанци от Украйна в комплекса, в който има 10 стаи и 2 апартамента.
Общината ще бъде партньор на всички инициативи, свързани с помощ за бежанците на територията на Кърджали, увери д-р инж.Азис.Той предложи на отец Саръев цялостна помощ – за дооборудване на стаите, осигуряване на медицински прегледи, съдействие при изхранването чрез функциониращата към църквата обществена трапезария или доставка на готова храна и др. Конкретните нужди ще станат ясни при пристигането на първите бежанци от Украйна. В църквата са позвънили хора от Бургас и семейство от кв.“Гледка“, осигуряващи на свои разноски транспорт от украинско-румънската граница и има вероятност през следващите дни в града ни да пристигнат първите бежанци. В близост до църквата има детска градина и училище, които също могат да помогнат, ако с пристигащите има деца.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0