ДПС почете паметта на д-р Садък Ахмет

ДПС почете паметта на д-р Садък Ахмет

24rodopi.bg/Регион Делегация на ДПС, водена от зам.- председателя на партията и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, почете паметта на лидера

24rodopi.bg/Регион

Делегация на ДПС, водена от зам.- председателя на партията и кмет на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, почете паметта на лидера на турците от Западна Тракия и основател на партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция д-р Садък Ахмет.

В неделя на гроба му в родния град Комотини се събраха стотици, за да почетат 27-та годишнина от кончината му.

На възпоменателния ритуал присъстваха народните представители в

47-ото Народно събрание Адлен Шевкед, Байрам Байрам, инж. Павлин Кръстев, областният председател на ДПС Ресми Мурад, кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, председателят на Общинския съвет в Кърджали Юсеин Ахмед, общинският председател на ДПС в Ардино Шахин Байрамов. Тук бяха и младежи от ДПС.

От името на Централния и Областния съвет на Движението за права и свободи бяха поднесени венци и цветя пред гроба на д-р Садък Ахмет.

Районният мюфтия на Комотини Ибрахим Шериф отслужи молитва за покойника. Организатор на мероприятието бе Областният съвет на ДПС.

Д-р Садък Ахмет е роден на 7 януари 1947 г. в село Сиркели, Комотини. Завършил е Медицинския университет в Солун. През 1987 година е осъден на три години затвор, за това, че раздава брошури на членовете на партията на Демократите за правата на човека. През 1990 година отново изтърпява присъда, този път за това, че назовал Западните тракийски турци – турци, но само след два месеца е освободен. Същата година е избран за независим депутат в гръцкия парламент. През 1993 година създава партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция. Има над 150 улици, училища, спортни комплекси на негово име в Гърция и Турция.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0