ДПС на 14 ноември: Момчето получава „Много добър, 5 „на релси“, но балът не стига да влезе университета!

24rodopi.bg/Политика/Коментари „Момчето получава „Много добър, 5 "на релси“, но балът не стига да влезе университет“, в това изречение Илхан Анда

24rodopi.bg/Политика/Коментари

„Момчето получава „Много добър, 5 „на релси“, но балът не стига да влезе университет“, в това изречение Илхан Андай от 24rodopi.com събра представянето на ДПС на изборите на 14 ноември. Той и журналистката Люба Ризова бяха гости в изборното студио на Bulgaria ON AIR – „Избори: трето действие“.

„Политиците разочароваха, социолозите – още повече. Хората бяха лишени от информирания избор. До последно ГЕРБ беше сочена за победител. Убеден съм, че ако другата седмица има още едни парламентарни избори, „Продължаваме промяната“ ще имат 100 депутати и ще съставят кабинет с 4-годишен мандат“, каза Андай.

Според Люба Ризова скандалът около двойното гражданство на Кирил Петков му е донесъл допълнителни гласове.

В изборната нощ има декларации, които позволяват да прогнозираме правителство на формациите, които събират почти 140 депутати. Но механичното сборуване би било грешно. За реално групиране може да говорим, когато в пленарна зала влезе някои от 6-7 теми, които разкриват истинското лице на партиите. Например, темата за главния прокурор или специализираната прокуратура. Тогава ще стане ясно дали ще има стабилно правителство, отбеляза Андай.

„Нинова подава ръка смирена, но и градивна. Изглежда, че лесно ще се създаде кабинет на „Продължаваме промяната“, подкрепен още от „Демократична България“ и от „Има такъв народ“. Въпреки, че Слави Трифонов е непредвидим. При него виждаме едни сценаристи, но не знаем каква е голямата му цел в политиката. Той направи много грешни ходове, а и не знаем кой стои зад него“, коментира журналистът.

Според него, Карадайъ е читав политик, и ако има двама верни на Доган, единия е той, но около Карадайъ има твърде много хора, които вредят на ДПС“, каза Андай.

„Ако новото правителство изкара поне една година, това ще означава, че „Продължаваме промяната“ ще спечели и следващите избори. Но ако избутат само до март и отидем на избори през пролетта на 2022-ра, на власт ще дойдат ГЕРБ и ДПС ГЕРБ и ДПС, но и двете формации трябва да се пречистят. Те не могат да бъдат заедно във властта с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Дори в изолация от останалите в парламента, тандемът Борисов-Пеевски е взривоопасен. По-добре е единият да го няма, а най-добре и двамата“, заяви Илхан Андай.

„Политиците манипулират хората в България, едва ли не излизаме от война, едва ли не някой е променил формата на управление. А фактите са, че имаме легитимно правителство с много обществена подкрепа. Следва преди още да има правителство, парламентът да гласува бюджет`2022, новият кабинет да тегли кредит, защото кредитът не е лошо нещо, ако няма да се краде. Не може от строителство на пътища да се краде до 40 на сто. Мафията по света взима 3-4 процента, в България – 30-40%, които липсват между пластовете на магистралата и ние се чудим защо има вълнички по пътя към морето“, коментира още Андай.

COMMENTS

WORDPRESS: 0