ДПС благодари на либералите за подкрепа, 17-те пък бойкотираха важното заседание на ПГ по темата „Може ли да има кабинет с втория мандат“

24rodopi.bg/Политика ДПС благодари на либералите за подкрепата и оценката за ролята на партията и нейния почетен председател д-р Ахмед Доган, а 17-те

24rodopi.bg/Политика

ДПС благодари на либералите за подкрепата и оценката за ролята на партията и нейния почетен председател д-р Ахмед Доган, а 17-те депутати от групата на Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай бойкотираха заседанието на ПГ на ДПС по темата „Ще има ли правителство с втория мандат“. Това са новините от Движението от следобеда на 9 юли.

„Уважаеми либерални приятели,

Ръководството на Движението за права и свободи изразява благодарност на колегите дългогодишни партньори, за подкрепата за ДПС и оценката за ролята на Движението за права и свободи в политическия процес в България.

Движението за права и свободи повече от 20 години неотклонно следва пътя на Евроатлантическите и Европейски ценности. За нас върховенството на закона, правата и свободите на европейските граждани, защитата на идентичността и заедността винаги са били в основата на политиката.

ДПС е проявявало и проявява нетърпимост към опитите общата кауза и ценностите на общността да бъдат принасяни в жертва на лични интереси.

Движението за права и свободи е единно и се гордее с приноса на почетния председател д-р Ахмед Доган за развитието на етническия модел на заедността в България и подкрепя както почетния председател д-р Доган, така и председателите на ДПС г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България“, се посочва в декларация на ДПС.

Междувременно в писмо до медиите 17-те депутати, които провалиха опита за съставяне на кабинет с първия мандат, а в събота бяха гости в летния „Сарай“ на Ахмед Доган в Росенец, бойкотираха заседанието на ПГ на ДПС. Те настояват първо да се изпълни указание на Доган за съпредседателство на Чакъров в ПГ на ДПС.

Те настояват съпредседателско участие в преговорния процес.

„В евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели“, пишат 17-те. Писмото вероятно е подписано преди категоричната декларация на ГЕРБ, че няма да подкрепят мандат с втория мандат, нито с третия. Лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов вече говори за евентуално съставяне на правителство в рамките на следващото Народно събрание.

Според 17-те зададената посока „Връщане назад няма“ е правилната и тя „ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0