ДОСТ и партията на Касим Дал отпаднаха от битката за кметове и съветници, не им стигат подписите

ДОСТ и партията на Касим Дал отпаднаха от битката за кметове и съветници, не им стигат подписите

24rodopi.bg/Политика Партиите ДОСТ и Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), създадени от някогашните знакови фигури в ДПС Лютви Местан и Каси

24rodopi.bg/Политика

Партиите ДОСТ и Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), създадени от някогашните знакови фигури в ДПС Лютви Местан и Касим Дал, бяха изхвърлени от участие в местните избори, които ще се проведат на 29 октомври.

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи окончателно участниците в предстоящите местни избори – 58 партии и 9 коалиции. Изхвърлените от състезанието за кметове и общински съветници, които не са събрали необходимите 2 500 подписа на избиратели, са 7.

Сред отпадналите заради недействителни данни в списъците е ДОСТ – партията, която създаде през 2016 г. бившият председател на ДПС Лютви Местан. Формацията, която навремето беше подкрепяна от Анкара и спечели 3% от гласовете на парламентарни избори, в момента се ръководи от Танер Фикри Алимолла. Той представил списък с 3 200 подписа, но при проверката на ГРАО се оказало, че 700 от тях се невалидни. Коректните подписи са 2 463.

ЦИК отхвърли искането за регистрация и на НПСД, която през 2012 година бе създадена от Касим Дал и Корман Исмаилов. Формацията не е успяла да събере необходимите подписи.

Аут от изборите е и партия „Българската пролет“ на Велизар Енчев, който беше кандидат за депутат в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район. При него има недостиг от едва 50-ина подписа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0