Добрите новини за 30 000 души, ползващи този път, ще се случват в края на годината

Добрите новини за 30 000 души, ползващи този път, ще се случват в края на годината

24rodopi.bg/Регион Засегнатите от затворен заради свлачище път в района на Овчево ще очакват добри новини в края на годината. „Укрепването на засегн

24rodopi.bg/Регион

Засегнатите от затворен заради свлачище път в района на Овчево ще очакват добри новини в края на годината.

„Укрепването на засегнатия от свлачищните процеси участък е включен в програмата за 2022 година за ремонт от Агенция „Пътна инфраструктура“. В периода септември-октомври 2022 година е предвидено да се обявят обществени поръчки за инженеринг, изготвяне на технически проект и строителство и за строителен надзор за укрепване на 240-метровия участък след село Овчево“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Той отговори на въпрос за ремонт по Републикански път III-508 (Кърджали – Маказа) – Джебел – Рогозче – Фотиново – Домище – Подкова, отправен от кърджалийските депутати от ДПС. Питането им бе специално за участък от км 17+700 до км 20+700.

„Този участък е затворен от повече от година. През последната година са изпратени писма до МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление-Кърджали, за да се приведе тази 3-километрова отсечка в съответствие с изискванията на нормална проходимост и пътна безопасност“, каза ардинският депутат Павлин Кръстев, развивайки въпроса.

„Това трасе, което е затворено повече от година, свързва Джебел и Кирково и засяга повече от 30 000 души, които живеят в тези населени места. Това ограничава свободното придвижване на населението до работните им места в Джебел, Кирково, Момчилград и Кърджали“, каза още той.

Пътят е единствен алтернативен маршрут на трансграничния транспортен коридор номер 9 Хелзинки-Дедеагач, в участъка Кърджали-Маказа.

Министърът отговори кога ще бъдат предприети необходимите действия от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно управление-Кърджали по укрепването на пътя и неговото отваряне за последващото му използване в състояние със стандартните изисквания на републикански път, свързващ общините Джебел и Кирково.

„На този етап се предвижда строителството да започне през тази година в зависимост от процедирането на обществената поръчка това е възможно да стане — тоест дали ще има обжалване – е възможно да стане и през следващата година“, каза министърът.

„Дестабилизационните процеси по трасето се проявиха през пролетта на 2021 година като вследствие на интензивното снеготопене и валежи. В момента отсечката от км 17 до км 20 е затворена за движение на всички видове пътни превозни средства от 20 април 2021 година. Обходният маршрут е път I-5 — разклона за Джебел-Върбен, след което по път III-867 — Хаджийско разклон Стоманци и обратно. За въведената организация на движение е поставена и необходимата пътна сигнализация. Усилията на АПИ са чрез укрепване на свлачищните процеси да се гарантира безопасното и комфортно преминаване през участъка на път III-508. За периода до завършване на укрепителните дейности пътната отсечка ще остане затворена за преминаване на всички видове ППС с оглед гарантиране живота и здравето на ползвателите на пътя“, информира Караджов.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0