До 5 000 евро за музика в „Квартала на сватбите“

До 5 000 евро за музика в „Квартала на сватбите“

24rodopi.bg/Общество Между 3 и 5 хиляди лева излиза музиката за сватба или къна в кърджалийския кв. „Боровец“. Всеки ден пък се устройват по 4-5 „рит

24rodopi.bg/Общество

Между 3 и 5 хиляди лева излиза музиката за сватба или къна в кърджалийския кв. „Боровец“. Всеки ден пък се устройват по 4-5 „ритуала“ на открито, разкриват за „Родопи voice“ жители на квартала.

„Ако е в ресторант, една сватба излиза над 20 000 лева, но на открито е друго. Най-голям е масрафът за музикантите. Без тях нищо не става. Почти на всяка сватба или къна идват известни кларинетисти“, споделят още местни жители.

Огромен процент от населението на „Боровец“ живее и работи в страни от Западна Европа. Пре лятото обаче всички се връщат, започва сезонът на венчавките.

Най-силно е през уикендите. Бивш музикант, свирил в орекстъра на Иво Папазов-Ибряма стяга сватба за внука си. По този повод от Бурса е поканен известен кларинетист. Хонорарът, който ще получи, е 5 000 евро, казват запознати.

Припомняме, че Кърджали е в челото по брой бракове на глава от населението. Две трети от тях обаче са сключени зад граница, а после пресъставени в Общинската администрация. Броят на сватбите обаче е в пъти по-висок.

Заради лятното веселие в „Боровец“ пък през годините бяха пускани редица жалби от страна на жители на съседния квартал „Байкал“, именно заради шума.

Смолян пък далеч отстъпва по брой бракове на Кърджали. 253 са скрепените съюзи в рамките на година за цялата област, докато само в града край Арда са около 1000.

С най-много бракове на 1 000 души от населението е община Златоград (3.5‰), следвана от община Мадан.

На снимката: Малко преди старта…

COMMENTS

WORDPRESS: 0