„Дните на Ардино`2022“ стартираха с три изложби

„Дните на Ардино`2022“ стартираха с три изложби

24rodopi.bg/Ардино/Регион„За първи път през последните десетилетия цяла седмица отделяме за изкуство, култура, бит, обичаи, икономика в рамките на пър

24rodopi.bg/Ардино/Регион„За първи път през последните десетилетия цяла седмица отделяме за изкуство, култура, бит, обичаи, икономика в рамките на първото издание на „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“. Надявам се всеки да намери нещо за себе си в тези дни. Празничната програма е наситена с изключително разнообразни образователни, спортни и кулинарни събития“.

С тези думи кметът на Община Ардино инж. Изет Шабан откри първото издание на „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“. Проявите под патронажа на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан ще продължат до 14 август – неделя.

Кметът инж. Изет Шабан подчерта, че чистите храни са тема в световен мащаб. „Ние сме щастливци от гледна точка на това, че живеем в такъв район и консумираме чисти екологични храни. На много места в нашият район има изобилие от чисти храни и това може да послужи като една основа за развитие на община Ардино“, каза още инж. Изет Шабан.

С откриване на две художествени и една забележителна фотографска изложба от кмета на общината инж. Изет Шабан бе даден стартът на  първото издание на „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“. Във фоайето на читалище „Родопска искра“ бе подредена самостоятелната изложба живопис на местния художник Ангел Банков под надслов „Картини от Родопите“. В платната му преобладават пейзажи от Родопите в ярки цветове. На много от тях присъства и символът на община Ардино – Дяволският мост. Ангел Банков благодари на ръководството на общината за възможността местни представители на изкуството да представят творчеството си. „Мисля, че всички, ако погледнат в една посока, нещата се случват. Ардино се развива във всяка една дестинация – култура, изкуство“, заяви Ангел Банков.

В централният площад жителите и гостите на родопския град имаха възможност да разгледат фотоизложбата „Камък върху камък“ по проект „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“. Експозицията съдържа фотоси на каменни мостове, обследвани и заснети в Родопите и гръцката област Родопи, която е част от областта Източна Македония и Тракия.

Голям интерес предизвика и самостоятелната изложба на Йозлем Исмаилова от Ардино – рисуване и приложни изкуства. Тя представи свои ръчно изработени изделия. Йозлем е дъщеря на Саджид Исмаилов, който е известен в Ардино като „художника“.

Днес 9 август (вторник) празничната програма на Дните на Ардино продължават с организирането на Международен литературен форум „Братство“, Ардино 2022 г. В рамките на литературното събитие  ще се проведе среща-разговор с изтъкнати поети и писатели от община Ардино, региона, Съюза на българските писатели и побратимените общини Нилюфер, Картал и Къркларели. Тя ще се състои в заседателната зала на общината от 18:00 часа.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

COMMENTS

WORDPRESS: 0