Днес е преброяването на врабчетата, преди година са били 5 204

24rodopi.bg/Регион Днес броят врабчетата. Кампанията „Ние броим врабчетата“, която е организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП

24rodopi.bg/Регион

Днес броят врабчетата. Кампанията „Ние броим врабчетата“, която е организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще се състои за седма поредна година.

На 20 март бе отбелязан Световният ден на врабчето, с който се обръща внимание на тревожната тенденция в популациите на видовете врабчета по света. В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и други, отбелязват от БДЗП. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората, допълват от дружеството.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5 204 врабчета.

Рязко намалява популацията на врабчетата и в Кърджали. Орнитолозите отбелязват, че за последното десетилетие тя се е свила с около 50%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0