Днес е Нощта Мирадж

Днес е Нощта Мирадж

Днес (27 срещу 28 март) е Нощта Мирадж по ислямския календар. Според ислямската традиция в тази нощ пратеникът  Мухаммед (Аллах да го благослови) е п

Днес (27 срещу 28 март) е Нощта Мирадж по ислямския календар.
Според ислямската традиция в тази нощ пратеникът  Мухаммед (Аллах да го благослови) е пътувал на гърба на крилато бяло животно, подобно на муле и наречено Бурак, от храма „Месжиди-Харам“ в Мека до храма “ Месжиди-Акса“ в Йерусалим. Там той изпълнил молитвата намаз, начело на всички предишни пратеници и пророци, които по някакъв странен начин се озовали в храма. Последвалото  изкачване на  Пратеника в небесата, където се среща с Всевишния Аллах, е известно като Мирадж.
В Свещения Коран това небесно пътешествие е описано в 53-та Сура „Ан-Наджм“ (Звездата) в аятите от 1 до 18.
Нощното пътешествие от Мека до Йерусалим, което е осъществено в 27-та нощ на месец Реджеб през 621 година, също е потвърдено в Свещения Коран – в първия аят на 17-та Сура „Ал-Исра“ (Нощното пътешествие), който гласи : „В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Пречист е Онзи, Който пренесе Своя раб нощем от Свещената джамия до Най-далечната джамия, околностите на която Ние благословихме за да му покажем от Нашите знамения. Той е Всечуващия, Всезрящия“.
На снимките: Храмът “ Месжиди-Харам“ в Мека и храмът “ Месжиди-Акса“ в Йерусалим

Ерхан АЛЕМДАР

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0