Der Spiegel пита утрешния премиер на България Кирил Петков: А Борисов трябва ли да бъде арестуван?

24rodopi.bg/Политика 41-годишният Кирил Петков и партията му „Продължаваме Промяната“, която основа едва през есента, са изненадващият победител на п

24rodopi.bg/Политика

41-годишният Кирил Петков и партията му „Продължаваме Промяната“, която основа едва през есента, са изненадващият победител на парламентарните избори в България – вече трети тази година. Подобно на сълидера на партията Асен Василев, Петков прекара години в Северна Америка, където и двамата получиха дипломи от Харвардския университет. Предприемачът Петков се надява да бъде избран за министър-председател на колоритно четирипартийно коалиционно правителство в България още следващата седмица.

Той даде първото си голямо интервю в за чуждестранна медия след победата на изборите. „Ще прилагаме закона без пощада“, каза той пред германския Der Spiegel и обеща: „Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България“, съобщава „Фрог нюз“.

Петков изтъква, че коалиционните преговори са проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната. Spiegel озаглавява интервюто с цитата: „Ще прилагаме закона без пощада“.

Петков, който се очаква да бъде премиер на новото редовно правителство, обяснява успеха на „Продължаваме промяната“ с това, че избирателите са възприели ангажимента на двамата бивши министри срещу корупцията като обещание:

„Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока – като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков. По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, казва още Петков.

В интервюто за Spiegel той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти.

„За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев – б.р.) работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

На въпрос на Spiegel дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност.

„Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков.

Spiegel задава на Кирил Петков и един въпрос, който си заслужава да бъде цитиран дословно: „Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за отчаяното състояние на България, е член на Европейската народна партия – тоест, побратимена е с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?“.

„И ние това се питаме“, отговаря Петков и добавя: „Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, казва Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее английски.

COMMENTS

WORDPRESS: 0