Депутат „командирова“ екоинспектори при умрялата риба

Депутат „командирова“ екоинспектори при умрялата риба

24rodopi.bg/Регион Нов сигнал за наличие на мъртва риба в язовир „Студен кладенец“ бил подаден миналата нощ на телефон 112. За тревожната ситуация ра

24rodopi.bg/Регион

Нов сигнал за наличие на мъртва риба в язовир „Студен кладенец“ бил подаден миналата нощ на телефон 112. За тревожната ситуация разговор с ръководството на регионалната екоинспекция пък провел народният представител от 9-ти Кърджалийски многомандатен район Георги Георгиев от партия „Възраждане“.

Екипи на РИОСВ и Басейнова дирекция са работели на терен вчера. Взети са нови проби, за да се установи защо повече от месец измира рибата в язовира.

Превишение на нормите на азот амониев от 1,09 mg/l при норма 0,65 mg/l, общ азот 3,6 mg/l при норма 2,5 mg/l и разтворен кислород във водата 9,5 mg/l при норма 5 mg/l, са показали пробите на водата в ръкава на река Перперешка, която се влива в язовир „Студен кладенец“, където бе открита мъртва риба.

Това обявиха от Екоинспекцията в Хасково в края на май. Резултатите също показват, че е възможно слабо замърсяване на водата от битово-фекални води от населените места по поречието на реката. В близост до р. Перперешка нагоре по течението й няма предприятия, които да изпускат промишлени отпадъчни води, посочват от РИОСВ.

Снимки: Павлин Калинов

COMMENTS

WORDPRESS: 0