Денят, в който д-р Стефан Черкезов спаси 47 души! Медиците от „Д-р Атанас Дафовски“ се преклониха…

Денят, в който д-р Стефан Черкезов спаси 47 души! Медиците от „Д-р Атанас Дафовски“ се преклониха…

24rodopi.bg/Кърджали За поредна година кърджалийската МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ отбелязаха Деня на Спасението. Точно в 12.00 ч. на християнския праз

24rodopi.bg/Кърджали

За поредна година кърджалийската МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ отбелязаха Деня на Спасението. Точно в 12.00 ч. на християнския празник Успение Богородично, когато се почита паметта на десетките български лекари, сестри и спасители, загинали при изпълнение на професионалния и човешкия си дълг, с едноминутно мълчание и вой на сирени кърджалийските медици се преклониха пред паметта на колегите си, дали живота си, за да помогнат на други хора да живеят.

Денят на спасението е единствен по рода си за целия Европейски съюз. Отбелязването му напомня на обществото колко трудна, отговорна, самоотвержена и дори опасна за здравето и живота е медицинската професия.

15 август е избран за Ден на спасението заради ужасния инцидент с автобус, в който д-р Стефан Черкезов се жертва и спасява 47 българи:

Младият селски лекар д-р Стефан Черкезов загива, като преди това успява да спаси 47 души. Участъковият лекар от село Стрелец пътува за Горна Оряховица. Автобусът е препълнен. Трудно се диша. Като уморен кон машината пъпли по шосето. Неочаквано камион връхлита отгоре й. Рейсът веднага лумва в пламъци. Взривната вълна изхвърля лекаря в канавката. Той е невредим. Пред очите му обаче десетки тела са се струпали пред вратата, търсейки спасение от огъня. Без дори и да се замисли, докторът се хвърля в горящия рейс и започва да вади пострадалите. Косата му пламва. Гаси я с ръце, но не спира дори за миг спасителната си мисия. Бялата найлонова риза се стопява на гърба му. Идват линейките, но доктор Черкезов моли екипите да помагат на другите. „Качвай се, ти си най-пострадал“, настояват лекарите, познали в обгорелия мъж своя колега. Той отказва. Изпраща последната линейка и тръгва пеш. След малко идват да го вземат. Припада. Стене, гънещ се в ужасни болки и шепти: „Грижете се за другите. Аз умирам!…“. В ранното утро на 16 август предсказаното му се сбъдва. А няма още навършени 26 години. Изпращат го цялата болница, спасените пътници, родното село Виноград, където е вечният му дом. На този ден съпругата на героя Лидия е на 23 години, работи като счетоводител. Дъщерята му Антония е само на годинка.

COMMENTS

WORDPRESS: 0