Денят: Минималната депутатска заплата става 6 400 лева, Слави Трифонов се провали с подписката за президентска република,…

24rodopi.bg/Общество Народните избраници от 49-ото НС ще взимат повече пари от предшествениците си в 48-ия парламент. Причината – депутатските възнаг

24rodopi.bg/Общество

Народните избраници от 49-ото НС ще взимат повече пари от предшествениците си в 48-ия парламент. Причината – депутатските възнаграждения се променят 4 пъти в годината и зависят от заплатата в обществения сектор.

Заради по-високите доходи там, основното възнаграждение на новите 240 ще е почти 6400 лева, без клас прослужено време или допълнителни възнаграждения за участия в комисии например.

Това е с 801 лева повече от предишния парламент.

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период. Причината e, че депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор.

Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този, който оглавява 49-ото Народно събрание, ще получава поне 9 844 лв.

Инициативата на „Има такъв народ“ за събиране на подписи за референдум за президентска република завърши с неуспех. За тримесечния срок, с който разполагаше по закон, комитетът е успял да събере само 145 193 подписа.

По сега действащия закон, за да бъде разгледано искането за референдум от Народното събрание, инициативният комитет трябва да е събрал минимум 200 хил. валидни подписа. Слави Трифонов отбелязва във Фейсбук, че подписите, събрани от „Има такъв народ“, са недостатъчни и сега такъв референдум няма да бъде иницииран.

 

ПП-ДБ искат да сформират правителство на малцинството с втория мандат, но без министри на ГЕРБ в него. Това твърди съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

По думите му вариантите пред първата по големите политическа формация са няколко. В първия партията на Бойко Борисов трябва да се коалира с ДПС, БСП и ИТН. Вторият вариант бил разговори с ПП-ДБ. Те обаче също идвали с условности. „Ние казваме: Не можем да подкрепим с първия мандат и не искаме участие на ГЕРБ министри в нашето правителство, но искаме правителство”, посочи бившият министър-председател.

Той допълни, че ако бъдат поканени на разговори от ГЕРБ, ще отидат, за да говорят за политиките, по които биха работили с втория мандат. „Аз не бих дал празен чек на никого”, подчерта Петков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0