Делегацията от Кърджали във Ватикана: Кмет, поп и мюфтия посетиха най-голямата педиатрична болница

24rodopi.bg/Общество Делегацията от Кърджали е вече във Ватикана. Кметът Хасан Азис, районният мюфтия Басри Еминефенди и отец Петър Гарена посетиха В

24rodopi.bg/Общество

Делегацията от Кърджали е вече във Ватикана. Кметът Хасан Азис, районният мюфтия Басри Еминефенди и отец Петър Гарена посетиха Ватиканската педиатрична болница „Младенецът Исус“, чиито лекари работят в 20 детски специалности и в 10 болнични отделения.

Делегацията бе посрещната от Н. Пр. Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол и Суверенния малтийски орден.

Педиатричната болница – институция на Ватикана, е най-голямата детска болница и изследователски център в Европа, като научните му изследвания са ключови за световното здравеопазване. Болницата „Младенецът Исус“ е създадена през 1869 г.,  отворена е за пациенти от цял свят, и всяка година приема много деца, които идват предимно от най-бедни държави или такива, преживяващи войни. Отправна точка за големи международни центрове в сектора на здравеопазването, болницата е ключова за лечение на деца и младежи от цяла Италия и света.

„По време на посещението ни в лечебното заведение проведохме разговори и разменихме информация с намерения и различни възможности за сътрудничество между Кърджали и Педиатричната болница във Ватикана, по примера на отличното взаимодействие и множество общи инициативи на община Кърджали с Тракийския университет в Одрин. Сигурен съм, че във времето можем да установим трайни и отлични връзки за обмен на ноу-хау и кадри с Ватикана“, посочи кметът Хасан Азис..

В програмата на делегацията са предвидени множество срещи с високопоставени представители на Ватикана, на папската базилика „Санта Мария Маджоре“, в която папа Адриан II приема Св. Св. Кирил и Методий и освещава българската азбука, на голямата Джамия и Ислямския културен център, базиликата „Сан Клементе“, в която е гробът на Св. Константин Кирил Философ, както и лична аудиенция при папа Франциск.

COMMENTS

WORDPRESS: 0