Деца боядисаха 600 яйца: Голямото борене е в неделя, 500 козунака от Ерол Мюмюн!

24rodopi.bg/Общество 600 яйца боядисаха на Велики четвъртък децата от Школата по етнография и краезнание, Детски и младежки парламент и клуб „Театър,

24rodopi.bg/Общество

600 яйца боядисаха на Велики четвъртък децата от Школата по етнография и краезнание, Детски и младежки парламент и клуб „Театър, творчество изява“ към Общински детски комплекс Кърджали, които както всяка година са дарени от фирма „Яйцепром“.

Нели Карабашева разказа на децата за християнската традиция да се шарят яйца за Великден, за символиката на първото боядисано червено яйце и традиционната обредност на празника Възкресение Христово. Спазена бе и традицията с първото боядисано червено яйце да се натъркат челата на всички, за да са здрави през цялата година.

За поредна година Детски и младежки парламент към ОДК организира Благотворителната великденска инициатива „Великденска усмивка”, за да зарадва деца и възрастни в неравностойно положение. И тази година децата и младежите, техните учители и родители участваха със собствени средства в инициативата. С част от дарените боядисани яйца и закупените лакомства и козунаци младите хора подготвиха 70 великденски пакета, които раздадоха на децата и младежите от центровете за настаняване от семеен тип, на Дома за възрастни хора с пожелание към всички за здраве и благополучие и с надеждата да има повече усмивки  за светлия християнски празник Възкресение Христово.

Община Кърджали и Общински детски комплекс канят децата и техните родители на пъстър Великденски детски празник, в неделя, на 5 май, от 10.30 ч. в градинката пред църквата „Св. Георги Победоносец“. Празникът ще започне с благословията на отец Петър и с приветствие от кмета Ерол Мюмюн.

В края на празника  всички деца ще се включат във Великденско борене на яйца.

За светлия християнски празник Възкресение Христово кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн предоставя 500 козунака, които ще бъдат раздадени след края на програмата. Тогава ще се раздадат и останалите великденски яйца.

COMMENTS

WORDPRESS: 0